SINDI PAISU LAMMUTAMINE JA KÄRESTIKU RAJAMINE VALITI TORI VALLA AASTA TEOKS

Sindi kärestiku vetetulvas 2020. aasta 16. jaanuaril. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Käesoleva aasta jõulukuul oli kõigil võimalus vastata Tori vallavalitsuse üleskutsele ja anda jumalatosina valiku seast oma hääl ettevõtmisele, mida keegi pidas Tori aasta teo tiitli vääriliseks.

Esmakordselt korraldatud säärasel Tori valla rahvahääletusel osales vallavalitsuse teatel 290 inimest, kellest 81 küsimusele vastajat hindas aasta teoks Sindi paisu lammutamist ja tehiskärestiku loomist.

Keskkonnaagentuuri tellimusel alustati paisu eemaldamisega 2018. aasta oktoobris ja kärestiku ehitamine lõppetati tänavu augustis. Ehitustööde käigus taastati kudealad ja samuti üks sintlaste meelispaikasid – väliujula. Sindi paisu avamine kaladele oli osa projektist „Pärnu jõestiku elupaikade taastamine”, mille maksumuseks kujunes ca 15 miljonit eurot. Sellest 15% tasus Eesti riik ja 85% Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond.

Loodud kärestik asub Pärnu jõe suudmest umbes 14 km kaugusel ja nüüdseks on Sindi paisu lammutamise järel jõgi kogu pikkuses kalade rändele avatud. Pärnu jõgikonda kuulub 270 jõge ja oja, kogupikkuses üle 3000 km. Tegemist on riigi suurima lõhede jõgikonnaga, mis ületab kokku kõigi ülejäänud Eesti lõhejõgede potensiaali.

Eesti Aerutamisföderatsiooni hinnangul on Sindi tehiskärestik Baltimaades ainulaadne selle suure vooluhulga ja languse kõrguste vahe poolest, mistõttu sobib kärestik hästi süstaslaalomi harrastajatele.

Juba ongi vallavalitsus alustanud ettevalmistustega, et koostöös aerutamisföderatsiooniga luua veespordi keskus. Juba suvel kavatseb Eesti Aerutamisföderatsioon korraldada kärestikul rahvusvahelise süstaslaalomi võistluse Nordic Cup Estonia 2021 ühe etapi, aga augustis Eesti meistrivõistlused.

Esimesesele valikule järgnes teisena Sindi discgolfi park ja kolmandana Tammiste lasteaed-algkooli loomise otsus.

Edasine pingerida kujunes selliseks:

4. Kruusateed tolmuvabaks

5. Are noortekeskuse laiendamine

6. Tori ja Are bussijaama rajamine ning galeriid

7. Tori kodukohvikute öö 2020

8. Sindi uue raamatukogu avamine

9. Lomba tee ehitamine

10. Jänesselja ristmiku ümberehitus

11. Sauga tehnopargi valmimine

Väärib meenutamist, et käesoleva aasta aprillis korraldas Kalanduse Teabekeskus aasta kalandusteo konkursi, et tunnustada Eestile olulisi kalandustegusid ja nende tegijaid. Rahvahääletusel selgitati ka rahva lemmik. Võidu napsas Sindi paisu eemaldamise tegu ja kodaniku algatuse eestvedaja Hans Soll.

Ülevaatlikku fotoreprtaaži Sindi paisu lammutamisest kuni tehiskärestiku rajamiseni ja selle valmimisest näeb Sindi muuseumis avatud Helen Parmeni dokumentaalfoto näitusel „Paisust kärestikuni”.

Urmas Saard