20 AASTAT OLEVISTE KODUTA JA VÄHEKINDLUSTATUD INIMESTE JÕULUPUUD

Riina Solman jagab 2019. aasta Oleviste koduta ja vähekindlustatud inimeste jõulupuul kringlit. Foto: Heldur Kajaste

Oleviste hoolekanne on juba 19 aastat koduta ja vähekindlustatud inimestele pakkunud jõulurõõmu ja tänavu 29. detsembri keskpäeval pidanuks varasemate heade kavatsuste kohaselt sarnane sündmus toimuma ka kahekümnendat korda.

„Teadsime, et see on väga oodatud nende inimeste poolt, kellele seda Oleviste Hoolekandega korraldame,” lausus rahvastikuminister Riina Solman, kelle juhtimisel on Oleviste koguduse Hoolekanne koos tublide partnerite ja lahkete annetajatega valmistanud jõulurõõmu koduta ja vähekindlustatud inimestele juba paarikümnel aastal. Sama pikalt korraldatakse ka Eesti Vabariigi sünnipäeva pidulikku tähistamist.

„Pärast 23. novembrit kehtestatud piirangut, mis lubas suure kirikuruumi täita 50%-liselt, Olevistes tähendab see 800st statsionaarsest istekohast 400, otsustasime, et teeme heaga juba väliürituse kirikuaias, sest kirikus sees distantsi ja hajutatust hoida polnuks lõuna pakkumisel võimalik. Kirikuaias saanuks teha välikööki, isegi pisikese kontserdi saanuks tekitada või heliplaadilt jõulumuusikat lasta,” selgitas Solman, kogu aastatepikkuse ettevõtmise suur hing ja süda.

Seoses nakkuskordaja tõusuga, mis tõi kaasa Tallinnale ja Harjumaale Ida-Virumaaga sarnased karmimad piirangud, otsustati ka väliüritusest loobuda. Siiski jagati varjupaikades teenusepakkujate kaudu toidupakke. „Meil valmis 28. detsembri õhtul heade annetajate toel ligi pooltuhat sisukat ja korralikku toidupakki, koos maskide ja muu vajaminevaga. Meil on suur rõõm, et meie lapsed on vahepeal kaela kandma hakanud ja olid väga suureks abimeheks vabatahtlikele toidupakkide kokkupanijatele,” teatas heategevusele pühendunud minister.

Annetuste loetelus oli 800 kg mandariine, 500 paari sokke ja aluspesu, 800 konservi, sadu paare käsitsi kootud villaseid sokke, erinevaid hoole ja armastusega pakitud kommi- ja kingipakke ning palju maitsvaid küpsetisi, pirukaid, kooke. Igal aastal kuulub teiste annetuste juurde ka kommipakk koguduse poolt.

Hoolekanne tänab südamest kõiki inimesi ja organisatsioone, kelle annetuste abil saadi valmistada rikkalikud jõulupakid koduta ja vähekindlustatud inimestele. „Samuti täname Swissoteli, kes oli taas valmis pakkuma sooja toitu, mille pakkumise lükkame küll teadmata tulevikku, kui viirus on taandunud. Konservide ja pirukate eest täname Eesti Keskkonnateenused AS-i, samuti täname Friends Textile OÜ-d pesu ja sokkide eest. Täname kõiki eraisikuid ja firmasid, kes hoolivad,” rääkis Solman.

„Olime valmis, et kõik ei pruugi piirangutest tuleneva ürituse ärajäämisega kursis olla ja olime kohaletulijatele jõulupakkidega vastas. Siiski üllatusime, et tulijaid oli paari tunni jooksul 300 inimese ringis ja rohkemgi.” Solmani sõnul oli juba kell 11 hommikul kümmekond inimest ootamas. Inimesed tulevadki juba 20 aastat tund aega varem ukse taha ootama.

Siim Teekeli sõnul on algselt kodututele inimestele mõeldud jõulupuust kujunenud oodatud sündmus paljudele puuduses elavatele inimestele

Väga paljud küsisid, kas jõululaulu ei olegi siis sel aastal, kas kontserti ei tulegi? Tõepoolest, piirangute tõttu sellel aastal kontserti ja jõululaulu ei tulnud. „Aga me teeme oma hoolekandega inimestele nende kontserdi ja lõuna ikka, lükkame selle lihtsalt aega, kui saab ilma ohuta inimeste tervisele seda korraldada,” kinnitas Solman.

„Saime teada, et meie hoole ja hingesoojusega tehtud töö on endiselt vajalik ja oodatud. Saime teada, et on palju inimesi, kes soovivad aidata ja toovad nii toidu- kui riideannetusi. Kogesime taaskord, et Eesti Politsei on hea koostööpartner, kes tuleb raskel ajal appi kaasa aitama, et keegi ei nakatuks asjata. Pakid said väljas jagatud kõiki piiranguid ja reegleid järgides. Toimetasime kõik annetatu koduta ja vähekindlustatud inimesteni otse või läbi meie erinevate partnerite ja sõprade,” rääkis tragi naine kogu ettevõtmist vedades.

Oleviste koguduse vanempastori Siim Teekeli sõnul on algselt kodututele inimestele mõeldud jõulupuust kujunenud oodatud sündmus paljudele puuduses elavatele inimestele. „Ka sellel aastal oleme juba nädalaid saanud kõnesid küsimustega ürituse toimumise kohta abivajajatelt, kes seda pikisilmi ootavad. Samuti oleme saanud kümneid kõnesid neilt headelt inimestelt, kes soovivad aidata ja toetada abivajajaid. Oleme väga tänulikud paljudele firmadele ja sadadele eraisikutele, kes on andnud oma panuse. Sellel aastal küll teistmoodi, aga ajastule kohaselt. Rasketel aegadel vajavad inimesed veelgi enam tuge, selles näeme me ka kirikuna oma rolli vaimuliku sõnumi jagamisel ja hingelise toe pakkumisel,“ rääkis Teekel.

„Me ei jäta neid üritusi ära, vaid lükkame edasi perioodi, kui viirus enam nii rängalt ei kimbuta ning saame inimeste tervist ohtu seadmata nende poolt oodatud koosviibimiseks taas koguneda. Loodame, et ehk õnnestub juba kevadpühadel,“ kinnitas rahvastikuminister juba varem öeldud lubadust.

Urmas Saard

Seotud teemad:

JOOSEP TAMMO: JÕULUD ON NORMAALSUSE LÕPP JA TÕELINE RAHU RIKKUMINE

KÜLAUUDISTE KÜLALINE AGNES PULK VESTLEB KRISTLIKE JÕULUDE TÄHENDUSE TEEMAL