VIRTUAALNE TALLINNA VISIOONIKONVERENTS ALGAB TEISIPÄEVAL

Tallinna südalinn. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tallinna visioonikonverents „Tark linn ei saa kunagi valmis“ toimub kolmepäevase digikonverentsina. 3.-5. novembrini kella 10-12 saab aadressil www.tallinn.ee/visioonikonverents vaadata ettekandeid ning jälgida arutelusid.

Igal päeval on erinev teema: „Linnaarhitektuur ja linnaplaneerimine“, „Tark linn: nutikas ja avalik ruum“ ja „Tulevikuvisioon: tark linn ei saa kunagi valmis“.

„Võib-olla me seda igapäevaselt ei teadvusta, aga oleme oma innovaatiliste ja nutikate lahendustega tihtipeale muule maailmale eeskujuks. Tallinn tunnistati eelmisel nädalal New Yorgis resideeriva Intelligentsete Kogukondade Foorumi poolt 2020. aasta maailma intelligentseimaks kogukonnaks. Kiiresti muutuvad ajad toovad aga iga päev uusi väljakutseid. Tänavune Tallinna visioonikonverents püüab leida vastust küsimustele, kuidas innovatsiooni, erinevat teadmist, kogutavaid andmeid ning nutikaid lahendusi muutuva ja uueneva elukeskkonna, aga eelkõige inimeste jaoks kasutada ja tööle panna,“ rääkis Tallinna linnavolikogu esimees Tiit Terik.

Tallinna visioonikonverentsil osaleb kolm välisesinejat. Paarkümmend aastat Londonis ning nüüd Helsingis töötav arhitekt ja linnaplaneerija Douglas Gordon teeb ettekande teemal „Lõpetamata linn“. Austria Linnade Liidu linnaplaneerimiskomisjoni direktor Thomas Madreiter räägib sellest, miks tänapäeval on lahenduseks nutikad linnad. Helsingi linnavolikogu esimees Otso Kivekäs püüab aga vastata küsimusele, miks Helsingi ei ole veel kõige funktsionaalsem ja nutikam linn maailmas.

Arhitektuuriajaloolane Oliver Orro tutvustab teemavideos teostamata jäänud projekte Tallinnas. Tallinna ettevõtlusameti innovatsioonijuht Toomas Türk teeb ülevaate Tallinna toimimisest targa linnana, Tallinna strateegiaüksuse juht Toomas Haidak räägib arengustrateegiast Tallinn 2035, arhitekt Ignar Fjuk arutleb teemal, miks tark linn ei saa kunagi valmis.

Igal konverentsipäeval järgnevad ettekannetele ja teemavideotele paneeldiskusioonid. 3. novembril osalevad arutelul Toomas Paaver (arhitekt, EKA doktorant, MTÜ Telliskivi Selts), Margus Nõlvak (AS Mainori Ülemiste juhatuse esimees), Andrei Novikov (Tallinna abilinnapea), Jaak-Adam Looveer (linnaplaneerija, Tallinna linnaplaneerimise amet) ja Andro Mänd (Eesti Arhitektide Liidu president).

4. novembri Tallinna visioonikonverentsi paneeldiskussioon kannab pealkirja „Kuidas Tallinn saab kõige funktsionaalsemaks ja nutikamaks linnaks maailmas?“, kus osalevad Andres Kollist (Tallinna linnavolikogu innovatsioonikomisjoni esimees), Marten Kaevats (Riigikantselei strateegiabüroo digi-innovatsiooni nõunik), Ralf Martin Soe (TalTechi targa linna tippkeskuse juht), Toomas Türk (Tallinna ettevõtlusameti innovatsioonijuht) ja Ursel Velve (Ülemiste linnaku innovatsioonijuht).

Visioonikonverentsi viimasel päeval, 5. novembril arutletakse targa Tallinna tulevikustsenaariumite üle. Paneelis osalevad Tiit Terik (Tallinna linnavolikogu esimees), Ignar Fjuk (arhitekt ja urbanistika juhtivspetsialist Tallinna linnas), Helen Sooväli-Sepping (kultuurigeograaf, Eesti inimarengu aruanne 2019/2020 peatoimetaja), Kadi Pärnits (AS Mainor juhatuse esimees), Andres Ojari (arhitekt ja Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna dekaan) ja Urmas Sõõrumaa (ettevõtja). Kõigil kolmel päeval veab vestlust ajakirjanik Neeme Raud.

Konverentsi koduleheküljel www.tallinn.ee/visioonikonverents registreerunud külalistel on võimalik 3. ja 5. novembril toimuvatel aruteludel ka ise küsimusi esitada. Ingliskeelsed videoettekanded on varustatud eestikeelsete subtiitritega. Tallinna visioonikonverentsi ülekannet saab jälgida ka ajalehe Postimees veebist ning Tallinna ajalehe Pealinn portaalist.

KU päevatoimetaja