TALLINN ON 2020. AASTA MAAILMA INTELLIGENTSEIM KOGUKOND

Tallinn, Ülemiste City. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tallinn valiti intelligentsete kogukondade foorumi poolt 2020. aasta maailma intelligentseimaks kogukonnaks. Märkimisväärne on, et Tallinn oli ainus Euroopa linn Austraalia, Ühendriikide ja Kanada kogukondade seas, mis jõudis mitmesaja kandidaadi seast seitsme kogukonna hulka, mille seast valik tehti.

Tallinna linnavolikogu esimees Tiit Terik ütles oma tänukõnes, et Tallinnale tõid tiitli aastatepikkune pidev töö ja areng selles valdkonnas. „Kindlasti ei jää me nüüd puhkama. Kiiresti muutuvad ajad toovad iga päev uusi väljakutseid. Rahvusvaheline koostöö on meie jaoks oluline. Organisatsioonid nagu Intelligentsete Kogukondade Foorum loob võrgustikke ning toetab parimate praktikate jagamist. Selline mudel on heaks eeskujuks kõikidele linnadele ja kogukondadele, kes soovivad saada nutikamaks,“ lausus Terik.

Intelligentsete Kogukondade Foorum (Intelligent Community Forum) on New Yorgis resideeriv mittetulunduslik organisatsioon, mis korraldab 1999. aastast konkursse maailma intelligentseimate kogukondade väljaselgitamiseks. 2007. aastal võitis Tallinna linn esmakordselt maailma teiste kogukondadega võisteldes IT ja kommunikatsiooni tehnoloogia valdkonna arengu arvestuses olulise tunnustuse, kui ICF tunnustas Tallinna linna rohkem kui 300 kandidaadi hulgast maailma seitsme kõige intelligentsema kogukonna hulka kuuluvaks. Tänaseks on Tallinn seitsme intelligentseima hulka tulnud kokku kuuel korral (2007, 2008, 2009, 2010, 2013, 2020).

Tallinna puhul toodi sel aastal esile haridusfestivali iduEDU korraldamist, info- ja kommunikatsioonitehnoloogia innovatsioonilaborite rajamist haridusasutuste juurde, idufirmade inkubaatoreid ning Ülemiste City ärilinnakut. Samuti hinnati kõrgelt Prototroni võistluse korraldamist ning üleüldist pidevale kasvule orienteeritust.

The Intelligent Community Forum (ICF) on ülemaailmne liikumine, kuhu kuulub 185 linna ja regiooni. Nii koondab ICF parimaid praktikaid ja jagab seda teadmist oma liikmetega, kuidas parimal viisil oma linna hoida ja arendada.

Tallinna Linnavolikogu otsusega liitus Tallinna linn Intelligentsete Kogukondade Liiduga 2010. aastal. Intelligentsete Kogukondade Liitu võivad kuuluda vaid kogukonnad, kelle tegevust on Intelligentsete Kogukondade Foorum tunnustanud 21 Aruka Kogukonna (Smart 21) hulka kuuluvusega.

KU päevatoimetaja