KÕRVITSAPIDU TALLINNA LOOMAAIAS

Tallinna Loomaaias. Foto: Inari Leiman

Laupäeval, 31 oktoobril kell 11-14 tähistab Tallinna loomaaed traditsioonilist kõrvitsapidu. Päev rikastab loomade toidulauda ning pakub neile tavapärasest erineval moel serveeritud köögivilja näol põnevat tegevust. Külastajale avaneb emotsioonideküllane vaatepilt loomade toimumiskäitumisest, mida aitavad paremini mõista ja mõtestada loomaaia loodusharidustöötajad.

Loomade vaatemängulisi reaktsioone aedikusse asetatud erksavärvilistele viljadele kommenteerivad kell 11-14 loodushariduse spetsialistid Marili Tooming ja Leif-August Kirs. Kell 12 räägib loodushariduse spetsialist Tatjana Žukova paralleelselt loomaaednike juttude raames huvilistele alpinaariumi asukatest. Loomaaia kohvikud kostitavad sel päeval külastajaid erilise kõrvitsamenüüga. Kirsi sõnul on sündmus eelkõige üllatusi täis päev loomaaia loomadele, kelle avastusrõõmust on ka kõik külastajad oodatud osa saama. “Mitte iga päev ei aja üks köögivili kiskjatel suud nii vett jooksma nagu kõrvitsapeol, mil kõrvitsas varjab end mõnusalt lõhnav lihakäntsakas ega pane kotkaid pead murdma, kuidas palakesi kõige turvalisemalt vastu naeratava aedvilja hambust kätte saada.” lisab loodushariduse spetsialist.

Tallinna loomaaia kõrvitsakampaania projektijuhi Helina Õunapuu sõnul on tänavuse üle-eestilise kampaania raames registreeritud 380 kõrvitsate kasvatajat ja saatjat. “Rõõm on tõdeda, et häid inimesi, kes loomadest hoolivad, on sel aastal nii palju olnud, et loomaaia söödalaod täitusid kõrvitsatest planeeritust varasemalt. Kahjuks aga olime olukorra ees, kus pidime kõrvitsate vastuvõtmise enne kampaania lõppu peatama. Kui kõik kõrvitsad kokku lugeda, siis see arv on ligikaudu 8000 kõrvitsat. Selle rekordilise kogusega saaksime aastas ära toita 25 elevanti. Seega saame armsatele loomasõpradele südamerahuga öelda, et loomadele jagub kõrvitsaid söödaks ja mängimiseks kuni järgmise aasta suveni.”

Tallinna loomaaed tänab kõiki heldeid kõrvitsakasvatajaid loomaaia asukate söögilaua rikastamisel ja koostööpartnereid kullerfirma DPD Eesti AS arvuka kõrvitsasaagi loomaaeda toimetamisel.

KÕRVITSAPEOL KAVAS:

LOOMADE KOMMENTEERITUD TOITMISED:

Kommenteerivad loodushariduse spetsialistid Marili Tooming ja Leif-August Kirs

11:00 Jaapani makaagid

11:20 Hülged

11:30 Amuuri leopardid ja pesukarud

11:40 Kängurud, faasanid

12:00 Lumeleopard

12:30 Ninasarvikud õueaedikus ja emaelevandid elevanditornist

12:45 Isaelevant õueaedikus

13:00 Hüäänid

13:30 Kullid, kakud, kotkad ja takiinid

14:00 Jääkarud ja laste loomaaed

LOOMAAEDNIKE JUTUD: EKSKURSIOON ALPINAARIUMIS KELL 12:00-13:00

Loomadest räägib loodushariduse spetsialist Tatjana Žukova (eesti ja vene keeles)

Korraldajal on õigus teha kavas muudatusi.

Kõrvitsapäeval osalemine on loomaaia piletiga. Kassad on avatud kell 9-17, loomaaias saab sügishooaja viimasel päeval jalutada kuni kella 19ni.

KU päevatoimetaja