KOLM AASTAKÜMMET RIIGIPEA ÜMBERMATMISEST

Tallinna Metsakalmistul 2015. aastal, 25 aastat president Pätsi ümbermatmisest. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tallinna Metsakalmistul Pätsi perekonna rahulas mälestatakse 21. oktoobril 2020 algusega kell 16 Eesti Vabariigi esimest valitsusjuhti ja esimest Vabariigi Presidenti.

Sel päeval möödub 30 aastat president Konstantin Pätsi säilmete ümbersängitamisest kodumulda. Mälestuskõne peab peaminister Jüri Ratas. Eesti Muinsuskaitse Seltsi esimees Peep Pillak meenutab riigipea säilmete ülesleidmist Venemaa Tveri oblastist ning presidendi põrmu toomist kodumaale. Hingepalve lausub ülempreester Aleksander (Aivar Sarapik). Muusikaliselt kaunistab talitust segakoor Meriko. Auvalves on liputoimkonnad. Asetatakse pärgi ja lilli ning süüdatakse küünlaid. Osavõtt vaba.

Mälestustalitust korraldab Eesti Muinsuskaitse Selts ja MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum.

President Konstantin Päts vahistati koos perekonnaga Nõukogude okupatsioonivõimu poolt 30. juulil 1940 oma kodus Kloostrimetsas ja küüditati Venemaale. Tema asukoht oli kaua teadmata. Riigipea suri 18. jaanuaril 1956 Tveri lähedal Buraševos, kust Eesti Muinsuskaitse Seltsil õnnestus 1990. aasta suvel üles leida tema säilmed.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

Veerand sajandit Eesti esimese presidendi ümbermatmisest

Presidendi säilmete kodumaa mulda sängitamisest möödub 25 aastat