TÄNA JA LAUPÄEVAL SAAB PEA POOLESAJAS KAUPLUSES ANNETADA TOITU

Vabatahtlikud Helen Uueni, Aina Naarits, Erna Hövel, Piia Karro-Selg ja Mikko Selg Pärnu Mai Selveris. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna ja homme, 11. ja 12. septembril, toimuvad üle Eesti Toidupanga traditsioonilised toidukogumispäevad. Pärnu Mai Selveris asusid esimeses vahetuses ostjatelt-heategijatelt toidukaupa vastu võtma Raeküla Vanakooli keskuse ja Pärnu Y-klubi vabatahtlikud.

„Meie ühine meeskond on juba aastaid vabatahtlikena panustanud Mai Selveris,” lausus alati rõõmsameelne Piia Karro-Selg, Raeküla Vanakooli Keskus/MTÜ Selts Raeküla juhatuse liige ja Y’s Men liikumise innukas osaleja nagu kõik tema teisedki seltsilised. Esmalt said Aina Naarits, Erna Hövel, Helen Uueni ja Mikko Selg Piialt tööülesannete jaotuse, et igaüks teaks täpselt, mida teha. Aga Mikko kiirustas esimese asjana müügisaali, et esimesed ostud suurde toidupanga korvi poetada. Ka Raeküla Vanakooli noortekeskuse maskott Felix ootab annetajaid. Piia selgitas, et lisaks täiskasvanutele on kaasatud ka oma keskuse noorteka noori vabatahtlike tegevusse. „Just nende koolipäevade järgseks ja ka koolivaheaegadel einepausiks me Toidupangalt saadut kasutamegi.”

Täna võtab Toidupank Pärnu Mai Selveris annetusi vastu kella seitsmeni ja homme – laupäeval ollakse vastu võtmas alates kaheteistkümnest samuti seitsmeni. „Lisaks Mai Selverile saab kahel päeval Pärnus Toidupangale annetada Rimi hüpermarketis, Ülejõe Selveris, Suurejõe Selveris ja Maksimarketis,” teatas Pärnus kampaaniat vedav Eerika Kukk, kes on ühtlasi tänavu veebruaris sündinud teise Pärnu Y’s-klubi president.

„Kutsume üles inimesi tegema heategu, annetades kauem säilivat toidukaupa suuremates kauplustes olevatesse Toidupankade annetuskärudesse,” rääkis toidukogumispäevade üleriigiline projektijuht Claudia Vihma.

Eesti Toidupank tegutseb juba 10 aastat, eesmärgiga võidelda vaesuse ja toidu raiskamise vastu. Annetatud kaup läheb piirkondlikku toidupanka, et aidata kohalikke toimetulekuraskustes elavaid inimesi. Toidupankade igapäevatöö on tootmisest ja kaubandusvõrgust ülejääva, mis tahes põhjusel müügiks mittesobiva kuid igati söömiskõlbuliku toidu päästmine ja selle toiduabina jagamine puudust kannatavatele peredele. Toidukogumispäevadel kogutud annetatud kaup lisab väga suurt väärtust sellele iganädalasele päästetud toiduabile.

Aprillis jäid toidukogumispäevad riigis kehtinud eriolukorra tõttu pidamata, samas on võrreldes 2020 aasta algusega koroonaepideemia ja suurenenud tööpuuduse tõttu tänaseks toidupanga abi vajavate inimeste arv kasvanud juba üle 30%. Toidupangalt saavad toetust kohalike omavalitsuste sotsiaalosakondade poolt koostatud toiduabi vajavate inimeste nimekirja kuuluvad pered.

Toidukogumispäevadel on annetustena enim oodatud „parim enne“ -tüüpi toidukaup, näiteks konservid, toiduõli, purgisupid, kuivained, hommikusöögihelbed, pudrumaterjal. Ka moosid, mahlad, pähklid, rosinad ning tervislikud maiustused on oodatud.

Kaasatud on sadu vabatahtlikke, kes aitavad kahe päeva jooksul poodides annetusi koguda, transportida kauba toidupankadesse ning seejärel ka kaaluda ja ladustada. Vabatahtlike ohutuse tagamiseks koroonaviiruse leviku tingimustes pakume neile isikukaitsevahendeid (maskid, kindad) ning võimalust käte desinfitseerimiseks.

Toimetulekuraskustes perede heaks saab sel korral annetada toitu 49-s kaupluses. Ettevõtmisega on liitunud valik Prisma, Rimi, Selveri, Coop’i ja Maxima toidupoode üle Eesti.

Vaata täpsemalt, millistes poodides ja mis kellaaegadel sel korral toidukogumispäevad toimuvad: www.toidupank.ee

Urmas Saard