ENNI VAARMANN: EESTI ESIMESEST ÖÖBAŽAARIST ON TULEMAS VAHVA SÜNDMUS KOGU PERELE

Enni Vaarmann. Foto erakogust

Tänavu 29. augustil on üheks Eestimaa suursündmuseks Torma mõisa aladel toimuv ööbažaar koos öölaada, muinastulede öö, põnevate etteastete ja vaatemängudega. Ajaloolises ja looduskaunis paigas jätkub tegevust õhtul kella seitsmest öösel kella kolmeni.

Hiljuti Moskvas ülikooli lõpetanud ja Eestisse tagasi tulnud Enni Vaarmannile andis tõuke sündmuse korraldamiseks positiivselt ootusärev suhtumine öösse ja tuledesse, romantikasse ja seiklustesse ja mõistagi soov ennast proovile panna. Kolmapäeval rääkis Enni Vaarmann omaaegses Torma mõisa härjatallis toimuvast Külauudistele.

Ööbažaari lähenemine ärgitab huvi tundma, kuidas ise öösse suhtute?

Enni Vaarmann: Mulle meeldib väga öö. Ma arvan, et olen ööinimene. Küllap sel põhjusel tuligi mõte ööbažaari korraldamiseks kunagises Torma mõisas. Algul oli eesmärk kutsuda inimesed siia tähti vaatama, sest mulle endale avaldavad tähed väga sügavat muljet. Sel eesmärgil võin ma tundide viisi väljas istuda. Siis tuli aga mõte korraldada ööbažaari, sellist sündmust pole nagu Eestis kunagi olnud. Et oleks tuld ja valgust, see võiks hästi vinge olla.

Facebokis on ööbažaarile praegu üle 2500 meeldimise märgitud. Kuivõrd korraldaja meeskond on sündmust reklaaminud ja propageerinud?

Härjatalli sisemine vaade. Foto: Jaan Lukas

Enni Vaarmann: Algul rääkisime plaanitsetud sündmusest tuttavatele ja tuttavate tuttavatele. Spetsiaalset kampaaniat ei teinud. Facebokis hakkasid aga tulema meeldimiseks märkimised. Huvi oli üllatavalt suur. Eks inimestele meeldivad sellised erilised asjad, mida Eestis harva või esmakordselt korraldatakse. Ikka soovitakse midagi uut. Pealegi on koroonaviiruse tõttu reisimine välisriikidesse vähemaks jäänud. Seda enam soovitakse midagi põnevat Eestimaal.

Ettevalmistustöid ööbažaariks on aga väga palju olnud. Tänagi on siin põhjalik ja kibekiire toimetamine.

Kas kunagine Härjatall, kus juttu ajame on ööbažaari tegevuse keskpunkt?

Enni Vaarmann: Härjatallis tutvustavad oma tegevust käsitöömeistrid ja siia tulevad mõnedki toitlustajad. Härjatallis saab ülevaate sellestki, millise töö me oleme teinud selle kordategemiseks. Kõige tähtsam tsoon Härjatall pole. Ööbažaaril toimub tegevus nii väljas kui ka sees. Tahame anda ööbažaaril võimalust Eesti käsitöötegijatele ja toitlustajatele. Samas ei puudu ka eksootika. Nii tulevad kohale gruusia toidu valmistajad ja pakkujad. Ehk tuleb ka teiste maade käsitöö ja toidukultuuri pakkujaid. See oleks vinge. Nii avaneks võimalus näidata kultuuride eripära.

Kunagise mõisa moonakate maja juures, mida nüüd tuntakse Torma Puhkemajana, demonstreerivad rollimängijad rüütli aegset võitluskunsti. Seal saavad teoks ka tule-ja valgusšõu, esinevad tuletantsijad. Selle platsi peal toimub midagi iga täistund. Põlevad tõrvikud. Keskööl tõuseb Torma kohal taevasse ilutulestik.

Siinses Härjatallis on rohkesti erineva väljanägemisega lampe, mis küll kasutatud, kuid võivad saada uue funktsiooni. Mis eesmärgil ööbažaari korraldajad neid lampe inimestel tuua palusid?

Enni Vaarmann: Lambid paneme valgustama erinevaid müügikohti Härjatallis. Tahame, et igaüks oleks isemoodi valgustatud.

Milliseid üritusi olete varem korraldanud?

Enni Vaarmann: Ööbažaar ongi mulle esimeseks. Küll olen näinud kuidas isa ühtteist korraldab. Nüüd tahan end proovile panna. Loomulikult on vanemad, sõbrad ja tuttavad abiks. Minu panus on see, et ööbažaar tuleks võimalikult noortepärane. Tegevust jätkub siin aga kõikides vanuses inimestele.

Milline on üldse aura omaaegses Torma mõisas ja selle ümbruses?

Enni Vaarmann: Siin on kaunis loodus, piisavalt hubane ning rahulik keskkond. Selline miljöö mind just tõmbabki. Sellist vaikust olen ma väga tahtnud.

Kuuldavasti olete aga tunda saanud ka suurlinna elu?

Enni Vaarmann: Jah ma õppisin neli aastat Moskvas ülikoolis finantsanalüütikuks. Elu seal oli raske, tempo oli väga kiire. Kui tahad sellist elu ja actioni oma elus, siis Moskva sobib elamiseks suurepäraselt. Minagi harjusin ära. Tegelikult oli seal hästi vinge.

Jaan Lukas

Härjatalli uksel. Foto: Jaan Lukas

ÖÖbazaari programm

Jõgevamaal Torma mõisakompleksis toimuval öölaadal saab olla osaline 200-aasta vanuses mõisamiljöös etenduvas tükis. Külastajat ootavad kaunilt valgustatud mõisapark, „vau“ efekti tekitav siseala härjatallis, omanäolist kaupa pakkuvad laadamüüjad ning rikkalik toitlustus- ja joogivalik. Iga laadale tulev inimene peab kehastuma laadaliseks – võtma kaasa põleva lambikese, riietuma mõisamiljöösse sobivasse linasesse riietusse, panema jalga looduses ja pargis jalutamiseks sobivad jalatsid ning nautima kõike pakutavat.

MIS TOIMUB?

Midagi põnevat toimub igal täistunnil: mõõgavõitlejad, tuletantsijad, hirmurada ja palju muud alates õhtu kella 19st kuni järgmise päeva varahommiku kella kolmeni.

Keskööd valgustab võimas ilutulestik. Põnevuse otsijad saavad minna metsa öisele seiklusrajale. Lapsed on oodatud miniloomaaeda ja batuudi linnakusse. Kogu öö mängib taustaks mõnus rahulik muusika.

HOIATUS

Ööbazaarilt ei leia bände, kõigist üle rääkivat õhtujuhti, traditsioonilist laadamuusikat ja laadamöllu. Saab nautida rahulikku mõisamiljööd, mille loojaks on öörahvas ise!

TÄHELEPANU!

Eriliselt oodatakse laadale endiselt kõiki Eesti käsitöö valmistajaid, kes on valmis läbi viima ka töötubasid. Laada alal asub vana Torma Õlletehas aastast 1840, mille juures avatakse eraldi õlle- ja veinisaali. Sinna oodatakse oma jooke pakkuma käsitöö õlle ja -siidri pakkujaid ning veinikaupmehi.

Võtke korraldajatega ühendust!