PEAMINISTER RATAS KÜLASTAS ÄMARI LENNUBAASI

_P3C2572.jpg

Peaminister Jüri Ratas külastas Ämari lennubaasi, kus tutvus NATO Balti õhuturbe missiooni täitva Prantsuse lennusalga ning Eesti toetusmeeskonna tööga.

Ratase sõnul on Eesti kaitseväe töö Ämari arendamisel ja sobivate vastuvõtu- ning väljaõppevõimaluste loomisel olnud märkimisväärne. „Ämaris töötab ööpäev läbi üle 250 Eesti kaitseväelase, et tagada lahinguvalmis hävituslennukite valmisolek minutitega õhku tõusta. See on hindamatu panus liitlaste kohaloleku võimaldamiseks ja Eesti julgeoleku tagamiseks,“ sõnas Ratas.

Alates aprillist on Balti riikide õhuturbe missiooni teostanud Prantsusmaa. Õhuturvet on tagatud nelja Mirage-tüüpi hävitajaga ning ligi 100-liikmelise meeskonnaga. Kohtumisel kontingendi ülema Joan Dussourdiga tutvustati peaministrile lennusalga neljakuulist teenistust. „Eesti ja Prantsusmaa kaitsekoostöö on tugev ja vastastikune. Olen kindel, et Prantsusmaa õhuväelased lahkuvad siit rotatsiooni lõppedes hea kogemuse ja positiivse emotsiooniga,“ arvas Ratas.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. Balti riikide õhuturbe teine lennusalk baseerub Šiauliai lennubaasis Leedus.

KU päevatoimetaja