PÄRNUS AVATAKSE EESTI KAASAEGSEMAID LASTEAEDU

Raja lasteaed Pärnus. Foto: Anu Juurma-Saks

Esmaspäeval, 31. augustil avatakse Pärnus Eesti üks kaasaegsemaid lasteaedu, mis koosneb kümmet rühma majutavast päikesekujulisest lasteaiahoonest, staadionist, välilavast, mänguväljakutest, ujulast ja nende juurde kuuluvatest parklatest.

„Üle pika aja on Pärnu saanud uue lasteaia. Soovisime, et see oleks kaasaegne ja huvitava arhitektuurse lahendusega. Soovid on täitunud: esmaspäeval avatav lasteaed on Eesti üks moodsamaid ja selles on arvestatud paljude laste arenguks oluliste detailidega. Vähetähtis pole ka ujula, mida saavad kasutada nii lapsed kui täiskasvanud,“ rääkis Pärnu linnapea Romek Kosenkranius.

Lasteaia südame moodustavad ühisruumid: võimla, muusikaõpetuse saal, köök jmt. Rühmadesse viivad klaasgaleriid, kuid lapsi tuuakse ja viiakse õuest rühma avanevate välisuste kaudu. Välisuste kõrval on jalatsidušš ja riiete kuivatamiseks mõeldud soe ruum.

Rühmaruumides ootavad lapsi mänguasjad, raamatud, liumäed ja palju muud põnevat. Näiteks on võimalik lugemisnurga ja liumäe all onnis käia või miniköögis süüa teha. Tualetid on sisustatud vanusele vastavate pottide ja kraanikaussidega, üld- ja rühmaruumide vahele jäävates sisehoovides asuvad ronimissein, tokimets, õppeklass ja ürdipotid.

Õues on erinevad mänguväljakud, väikesed ja suured kelgumäed, batuudid, kiiged, karussellid, liiklusväljak jpm. Kes soovib, võib miniekskavaatoriga liivakastist liiva kaevata, kella õigeks keerata või jalg- ja tõukerattaga sõita.

Lasteaias on 190 kohta, neist 30 sõimelastele. Valdadega sõlmitud kokkuleppe kohaselt peab Pärnu linn tagama Raja lasteaias Häädemeeste vallale üheksa ja Tori vallale 44 lasteaiakohta.

Lasteaiaga koos ehitati ujula, milles lasteaialaste päralt on klaasseinaga eraldatud 3×7 meetri pikkune bassein. Ujulat haldab Pärnu Spordikool ning seal asuvad kaheksa rajaga 25 meetri pikkune põhibassein (sügavus 135-185 cm), kuue rajaga 16 meetri suurune eelbassein (sügavus 75-120 cm), 2,7 meetrit pikk ja 1,6 meetrit lai ristkülikukujuline mullivann, 1,6 x 2,2 meetri suurune külmaveevann ja saunad.

Spordikooli direktori Tiit Aasma sõnul avatakse ujula tõenäoliselt 2. septembril ja selle lahtiolekuaegadeks on esialgu kõikidel nädalapäevadel kell 6.30-22.

Lasteaed-ujula arhitektuurse lahenduse tegi KAOS Arhitektid, projekteeris Projekt O2 ja ehitas OÜ Nordlin Ehitus. Kompleksi ehitus maksis koos sisustusega 11,7 miljonit eurot, millest 4 039 200 on Euroopa Regionaalarengu Fondi toetus. Ujula eest tasus Pärnu linn, lasteaia omaosaluse maksid Pärnu linn ning Tori ja Häädemeeste vald.

KU päevatoimetaja