MUUSEUMIÖÖL KUTSUTAKSE KÜLASTAJAID ROHKEM KUI 160 PAIKA ÜLE EESTI

Rocca al Mare vabaõhumuuseumis. Foto: Urmas Saard / Külauudised


Laupäeval, 29. augustil toimub järjekorras kaheteistkümnes üleriigiline muuseumiöö, mis tänavu kannab pealkirja “Öös on aega”.

Laupäeval, 29. augustil toimub järjekorras kaheteistkümnes üleriigiline muuseumiöö, mis tänavu kannab pealkirja “Öös on aega”.

Erakorraliselt augustikuusse kolinud sündmuse eriprogrammid on tänasest veebis avalikud – kavast leiab eriekskursioone, töötubasid, orienteerumismänge: avastamist kõikidele, olenemata vanusest ja huvidest. Kokku võtab tänase seisuga erandkorras augustis toimuvast muuseumiööst osa üle 160 muuseumi, lisaks muuseumidele teevad oma uksed viieks tunniks tasuta lahti mitmed näitusepaigad, arhiivid, kirikud, mõisad. Et sündmused toimuvad nii väli- kui sisetingimustes, panevad korraldajad publikule südamele jälgida igal pool kohapeal muuseumite instruktsioone ja loomulikult pidada kinni kõikidest Terviseameti hetkel kehtivatest nõuetest ja soovitustest.

“Kui kevadel olime sunnitud Muuseumiöö edasi lükkama, puudus kindel teadmine, kas augustis muuseumide suursündmust korraldada saab. Täna aga saame olla rõõmsad, et nii keerulise perioodi kiuste on rohkem kui 160 muuseumit ja muud paika valmis oma uksed külastajatele tasuta avama; kui kõik vastutustundlikult käitume, saame kindlasti sündmuse turvaliselt korraldatud. Muuseumitel on olnud aega teha öö plaane nii, et kõikidel oleks külla tulles turvaline. Selle kohta, mis täpsemalt igas kohas toimub, saab teavet öö kodulehelt,” rääkis Muuseumiöö programmijuht Vivian Siirman.

Muuseumiöö teema “Öös on aega” kutsub külastajaid mõtlema aja kulgemisele, mõõtmisele ja märkamisele. Kuidas aja kulgemine tänavusel väga teistsugusel aastal muutnud on ja mida me ajaga peale hakkame, kuidas aeg kulgeb ja millises ajas me üldse elame? Nii keeratakse näiteks Pärnu Muuseumis aeg tagasi ja meenutatakse lapsepõlveaega, Betti Alveri muuseumis Jõgeval räägitakse emotsioonide mõjust meie ajatajule, TalTechi muuseumis Tallinnas aga sellest, kas ajarändamine võiks võimalik olla. Viimsis Eesti Sõjamuuseumis räägitakse elust sõjaajal, Padise kloostris aga peetakse vestlusringi ajast ja ajatusest. Eriti aga kutsuvad muuseumid võtma sel muuseumiööl aega, et valida enda jaoks põnev paik ning teema välja ja seda rahulikult uurida.

Tehes muuseumiöö külastamise plaane tuleks huvilistel enne heita pilk konkreetse muuseumi programmile veebis, sest publiku turvalisuse tagamiseks tuleb mitmetes pisemates kui ka mõnedes suuremates muuseumites end muuseumiööl osalemiseks ette kirja panna ja muul moel ekspositsiooni vaatama ei pääsegi. Nii tuleb näiteks neil, kes plaanivad muuseumiööl külastada Eesti Vabaõhumuuseumi, endale enne veebis null-pilet lunastada ja väravast pääseb sisse vaid seda näidates. Ka Tartu Ülikooli muuseumisse ja kunstimuuseumisse ning tähetorni pääseb tänavuse erakorralise muuseumiöö raames vaid eelregistreerimisega ekskursioonide raames, ikka selle nimel, et sündmus turvalisemalt toimuda saaks.

Mõned muuseumid korraldavad kogu oma muuseumiöö ainult välitingimustes – nii toimub Tallinnas 100% õues Kalamaja muuseumi programm ja Peeter I majamuuseumi programm. Digikultuuriaasta tuules on programmiga esimest korda liitunud ka väljaspool Eestit tegutsev muuseum: Torontos tegutsev Väliseesti Muuseum VEMU, mis füüsiliselt külastajaid vastu võtta ei saa, ent avaneb publikule virtuaalselt, VEMU ÖÖ-TV vahendusel.

Muuseumiöö toimub kell 18-23 ning sel ajal toimuvatele sündmustele või avatud näitustele on sissepääs tasuta – ent kõige parema ülevaate programmist leiab Muuseumuiöö kodulehelt aadressil https://www.muuseumioo.ee.

Muuseumiööga samal ajal, 29. augusti õhtul toimub üle Eesti ka Muinastulede öö: kell 20.30 süüdatakse randades ja mujal lõkked meenutamaks ajaloolisi mereäärseid märgutulesid ehk iilastulesid, mitmed neist lausa muuseumite alal või läheduses: muuseumiöö lehelt leiate ka kaardi, mis aitab pärast muuseumiöö lõppu leida tee muinastulede lõkkepaikadeni, et tulesid lähemalt või kaugemalt nautida ja muuseumites kogetu üle mõtteid mõlgutada.

Muuseumiööd korraldavad igal aastal koos Eesti muuseumid ja Eesti Muuseumiühing.

KU päevatoimetaja