RÄNDNÄITUS „KODUKOHA KOMPASS”

Paide näitus. Foto: Ants Leppoja

Eesti Koostöö Kogu rändnäitus „Kodukoha kompass“ avab ümbritseva elukeskkonna ja heaolu seosed ning soodustab nende teemade käsitlemist kohalikul tasandil.

14. augustil kell 15 avab Eesti Koostöö Kogu Paides rändnäituse „Kodukoha kompass“. Väikelinnadesse rändama minev näitus vaatab linnaruumi ja inimeste heaolu vahelisi seoseid ning kutsub kohalikku kogukonda väiksemate ja suuremate sekkumistega ise looma head elukeskkonda. Näituse kuraator on Kairi Tilga, autorid urbanistid Teele Pehk ja Elo Kiivet.

Näitus tõukub sel suvel ilmunud Eesti inimarengu aruandest 2019/2020 „Linnastunud ühiskonna ruumilised valikud“ja uurib, mis teeb ühest ruumist (linnast, linnaosast, külast, tänavast, keskväljakust) meeldiva paiga, kus inimesed soovivad olla. Kuidas ruum, milles viibime, mõjutab meie tervist, heaolu ja õnnetunnet? Aga ka piirkonna majandust ja atraktiivsust?

Näitusega on kaasas ka praktiline kompassketas (originaalis Place Standard. How Good Is Our Place), mis annab kohalikele lihtsa raamistiku oma kodukoha avaliku ruumi kvaliteedi hindamiseks ja ruumiteemaliste arutelude pidamiseks.

Näitus rändab aastaga ümber Eesti, peatudes kaheteistkümnes väikelinna keskraamatukogus. „Raamatukogu on üks kõige demokraatlikum avalik ruum. Suurlinnastunud maailmas peetakse neid lausa vaktsiiniks epideemilise üksilduse ja vaimse tervise probleemide vastu. Soovime sellise näitusekohtade valiku kaudu juhtida tähelepanu raamatukogude aina kasvavale sotsiaalsele rollile“, sõnas näituse kuraator, Eesti Koostöö Kogu juht Kairi Tilga.

Näitusega seonduvalt pakume kohalikele eestvedajatele ja omavalitsusele ruumiteemaliste sündmuste korraldamiseks inspireerivaid loenguid ja töötubasid. Teemad on välja kasvanud inimarenguaruandest. „Meie eesmärk on, et kogukondades algaksid või jätkuksid heaolu loova elukeskkonna teemalised arutelud, mõttetalgud, ruumieksperimendid, algatused. Soovime toetada teaduspõhise ruumiloome põhimõtete levimist kohalikul tasandil“, sõnab Tilga.

Näitusetuur saab alguse Paidest, Järvamaa Keskraamatukogust ja see on osa Arvamusfestivali kultuuriprogrammist. Oktoobris liigub näitus edasi Rakverre ja sealt novembriks Narva. 2021. aasta liikumisgraafik selgub sügisel 2020. Näitus rändab 2021. aasta suveni.

Näitust korraldab Eesti Koostöö Kogu ja seda toetab Eesti Kultuuriministeerium ja Kultuurkapital.

Vaata lisa www.kogu.ee/kodukoha-kompass.

Eesti Koostöö Kogu