ELOHELÜ PEAPREEMIA NOPPISID EVA VÄLJAOTS JA ROBBIE SHERRATT

Mooste Elohelü ihaldatuima preemia pälvisid Eva Väljaots ja Robbie Sherratt. Foto: Kristina Masen

XXI Eesti rahvamuusikatöötluste festivali Mooste Elohelü ihaldatuima preemia pälvisid Eva Väljaots Eestist ja Robbie Sherratt Inglismaalt, kes seadsid uude vormi Põlva kihelkonnast pärit kaasitamise ehk pulmades esitatava kahe hõimu võistulaulmise.

Duo hakkas koos mängima pärimusmuusika õpingute ajal Sibeliuse Akadeemias Helsingis ja põimib oma muusikas kokku kandle ning viiekeelse viiuli kõlavärve.

Festivali võistluskontserti hindas žürii koosseisus Taive Särg, Krista Sildoja, Tauno Aints, Pärt Uusberg ja Tarmo Noormaa, kes kiitsid kõigi kümne esineja eriilmelisi töötlusi: Mooste Elohelü võistluskontserdil osalemiseks ei seata žanrilisi kitsendusi ja piire loob vaid esinejate fantaasia, pillimängu- ja lauluoskus.

– Peapreemia pälvisid Eva Väljaots ja Robbie Sherratt, kelle puhul tõsteti esile väga head koosmängu ja kaaslase tajumist, peent traditsioonitunnetust, oskust eri pärimusi ja meeleolusid tervikuks kokku siduda ja oma muusika helge mõju kuulajateni viimist.

– Kohustusliku loo parima töötluse preemia jagasid vokaalansambel Miinus Seitse ja Maimu Jõgeda. Kuulsime professionaalselt loodud ja esitatud isikupäraseid töötlusi, kus ansambel Miinus Seitse esitas Erki Meistri loodud tervikliku läbikomponeeritud süžeega teose, Maimu Jõgeda jäi meelde erilise kõla poolest, muusikul on tundlik isiklik suhe esitatava muusikaga.

– Noortepreemia pälvis Lota-Loviisa Rohtla, kelle etteastet iseloomustas hästi ettevalmistatud traditsiooniline tekst ja laulustiil, osav toimetulek mitme pilliga ning selle tulemusena sündis musikaalne ja kaunis esitus.

– Preemia „Leidlik mõte“ viib endaga koju Prantsusmaale ansambel Banda Austral, kes võlus ootamatult energilise, rõõmsameelse ja mitmekesise lõunamaise rütmiga vürtsitatud regivärsilise pulmalaulu esitusega.

– Patroon Ingrid Rüütel andis oma auhinna ehk väikekandle esitajale nimega Aegluubis – selle nime taga peitub varem festivalil duo Ruut koosseisus üles astunud Ann-Lisett Rebane.

– Publiku lemmikuks valiti kolmest tulihingelisest noorest muusikust koosnev Fylgja.

– Võro Instituudi eriauhinna „Julgõ Joro“ pälvis Lota-Loviisa Rohtla.

– Eesti rahvaluule arhiivi eriauhind kuulub segaansamblile Krüüsel.

– Seto Folgi preemia ja kutse tulla Seto Folgile esinema kuulub Ann-Lisett Rebasele (Aegluubis).

– Ajakiri Muusika eriauhinna noppisid Kaisa Kuslapuu ja Karl Laanekask.

KU päevatoimetaja