G4S HOIAB SILMA PEAL 21 EESTI SUPELRANNAS

G4S rannavalve Pärnu keskrannas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna, 1. juunil algab enamikes Eesti randades ametlik rannahooaeg. Ligi 100 G4Si vetelpäästjat hoiavad rannalistel silma peal 21 supelrannas Pärnus, Tallinnas, Tartus, Võrus, Otepääl, Elvas, Põlvas, Türil, Viljandis, Tõrvas, Paides ja Haapsalus.

„Randa tulles võtke kaasa joogivesi, päikesekreem ja rõõmus meel, koju jätke lemmikloomad, alkohol ja klaastaara,“ ütles G4S Eesti rannavalve juht Henry Seemel.

Eelmise suplushooaja põhimuredeks olid Seemeli sõnul vees end ohtu seadnud purjus mehed ja omapäi randa jäetud lapsed. „Alkoholijoobes inimesed peavad end sageli kõige paremateks ujujateks, aga paraku on nad kõige halvemad suplejad. Seetõttu tuleb vetelpäästjatel neid rannas manitseda ning sõnakuulmatuid uppumisohust päästa,“ selgitas Seemel.

Ta tuletab meelde sedagi, et koolieelikuid jäetakse liiga kergekäeliselt randades omapäi. „Lapse ohutuse eest vastutab ikka lapsevanem, mitte vetelpäästja või teised rannakülastajad. Väikeste laste kirg on maailma avastada, kuid ohte nad veel ei taju. Rannavalvuritel tuleb päästma minna reeglina neid lapsi, kes on järelevalveta jäetud. Koos vanemaga vees mängiv noor pereliige üldiselt hätta ei satu,“ rääkis rannavalve juht.

Seemel juhib tähelepanu randades vette pandud poidele, mis tähistavad ujumisala. Poide piiri sees on ujumine turvalisem – vesi pole liiga sügav ja ujuja jääb reeglina vetelpäästjate vaatevälja. Samuti tähistavad poid seda ala, mis on mõeldud ainult suplejatele, mitte veesõidukitele või surfaritele.

Endiselt palutakse Eestis viirusohu tõttu kinni pidada 2+2 reeglist ja seda ka rannas. „Palume suhtuda mõistlikult kui lähete rannavalvurilt infot küsima ja ta soovib teiega kaks meetrit distantsi hoida. Üldiselt eelistavad Eesti inimesed rannas teistega pikivahet pidada, mistõttu ei tohiks 2+2 reeglist kinnipidamisega probleemi tekkida,“ ütles Seemel.

1.juunist on avatud www.g4s.ee/rannad lehekülg, kust saab infot randade õhu- ja veetemperatuuri ning rannakülastajate arvu kohta. Sama infot vahendavad delfi.ee, ilmajaam.postimees.ee ja ilm.ee.

KU päevatoimetaja