AASTA KALANDUSTEO VÄÄRILISEKS VALITI SINDI PAISU EEMALDAMINE

Valmimise järgus Sindi kärestik nelipühade päeval. Video: Külauudised

Tänavu aprillis Kalanduse Teabekeskuse poolt välja kuulutatud aasta kalandusteo konkursiga väärtustati Eestile olulisi kalandustegusid ja nende tegijaid. Rahvahääletusel selgus ka rahva lemmik.

Hans Solli auks üheksakümnendal sünnipäeval Sindi kärestiku lähedal avatud Neptunit kujutav skulptuur ühes nimelise pingiga. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Võitis Sindi paisu eemaldamise tegu ja kodaniku algatuse eestvedaja Hans Soll, kelle auks avati väsimatu mehe üheksakümnendal sünnipäeval Sindi kärestiku lähedal Neptunit kujutav skulptuur ühes nimelise pingiga.

Solli arvates tõestati paisu mahavõtmise ja kärestiku ehitamisega, et Eesti kõrgeima võimu kandjaks on Eesti rahvas, kelle tahtmine ka teoks saab. „Muidugi üksnes siis, kui selle tahtmisega seistakse õige asja eest,” kinnitas algatusrühma “Sindi pais” eestvedaja, kes alustas oma jõulise misjooniga umbes tosin aastat tagasi.

Aasta kalandustegu 2019 auhind – Räimepärg. Idee ja kavand Toomas Armulik, teostus skulptorilt Bruno Kadak

Esmakordselt välja antud Aasta kalandusteo auhinna “Räimepärg” andis üle Kalanduse Teabekeskuse juhataja Toomas Armulik, kogu mõtte ja ehise kavandi autor. Auhinna valmistas skulptor Bruno Kadak, Tormis Disain OÜ loovjuht.

Armulik polnud auhinna kätte andmisel kindel, kas Solli suurem elutöö on olnud mitmele põlvkonnale füüsika õpetamine või kalatee avamine.

Urmas Saard