VALITSUS TOETAB EESTI KANDIDEERIMIST EUROOPA KESKPIKA ILMAENNUSTUSE KESKUSE EL-i RAHASTATAVATE TEENUSTE ASUKOHAMAAKS

Pärnu ilmavaatluse jaam. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Valitsus kiitis istungi otsusena heaks keskkonnaminister Rene Koka ettepaneku Eesti kandideerimisest Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse Euroopa Liidu rahastatavate teenuste osutamise asukohariigiks.

Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskus on kuulutanud välja hanke, et leida ELi rahastatavate teenuste (Copernicus, Euroopa horisont ja Digitaalne Euroopa jms) elluviimisega tegelevale keskusele asukoht Euroopa Liidu liikmesriigis. Hankes osalemise soovi korral tuleb riigil esitada keskusele 31. maiks kavatsuskiri. Sellega kinnitatakse riigi huvi, kuid ei kaasne kohustust pakkumist esitada. Pakkumiste esitamise tähtaeg on 1. oktoober. Selle koostamist koordineerib Eestis Keskkonnaagentuur.

Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskus tegutseb nii teaduskeskusena kui ka ööpäevaringselt toimiva operatiivteenistusena, mille põhiülesanne on liikmesriikidele kuni 10-päevaste numbriliste ilmaprognooside tagamine. Lisaks haldab keskus maailma suurimat meteoroloogiliste andmete arhiivi, teostab kliima järelanalüüse ning võimaldab liikmesriikidel kasutada oma superarvutusressursse. Keskuse peakontor asub Readingis, Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigis.

Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskus on alates 1975. aastast tegutsev sõltumatu valitsustevaheline organisatsioon. Selle tegevust toetab 34 riiki. Eesti on hetkel koopereerunud liikmesriigi staatuses ning ühinemisprotsess on käimas.

KU päevatoimetaja