Piltuudis: PÄRNUS VÄNDATI FILMI VENEMAA SUUSALEGENDIST JELENA VÄLBEST

Läinud sajandi viimase aastakümne suusavalitsejanna Jelena Välbe jõuab järgmisel aastal kinolinale. Valmiva filmi võtted toimuvad Norras, Venemaal ja Eestis. Täna vändati filmi Pärnu kesklinnas.

Pärnu Rüütli tänavat kaunistavad Norra lipud muutsid väikese linna südame üheks päevaks Trondheimiks. Foto: Urmas Saard
Pärnu Rüütli tänavat kaunistavad Norra lipud muutsid väikese linna südame üheks päevaks Trondheimiks. Foto: Urmas Saard

[pullquote]et lapsed hakkaksid filmi nähes veelgi rohkem suusatamist armastama[/pullquote]Filmitegijate arvates sarnaneb Pärnu vanalinn võrreldes teiste Baltimaade linnadega kõige rohkem Norra Trondheimiga. Seepärast lehvisid kogu tänase päeva Norra lipud Rüütli tänava majadel. Pühavaimu tänav muudeti Christies gate’iks.

Spordis kujunes Välbele kõige edukamaks 1997. aasta Trondheimi MM. Viie võistlusega tõi sporditäht Venemaale viis kuldmedalit.

Kuid film ei piirdu üksnes Pärnust pea neli korda suurema linna Trondheimiga. Film vaatleb Välbe elust 20 aasta pikkust aega. Eesti asub tema elus olulisel kohal, sest siinne paik seob teda endise abikaasa Urmasega. 1987. aastal sündis neil poeg Franz.

Linateosele oma õnnistuse andnud Välbe on kinnitanud oma seotust selle dokumentaalse kunstilise filmiga. Ka Välbe ise on valmivast filmist „Valge lumi” huvitatud, kuigi Pärnus valitseb veebruari kuule harjumatu must maa. Ta soovib, et lapsed hakkaksid filmi nähes veelgi rohkem suusatamist armastama.

Filmi režissöör on Nikolai Homeriki. Näitlejatena teevad kaasa tuntud nimed nagu Vladimir Gostjuhhin, Nadežda Markova ja Anna Ukolova.

Urmas Saard