Andres Tolts 70: näitus Pärnu linnagaleriis ja Arvi Tapveri luulekogu “Klassikud ja Kassikuld” esitlus

Pärnu Linnagaleriis Raekojas (Uus 4) avatakse reedel, 27. detsembril kell 17.00 Eesti avangardi klassiku Andres Toltsi (1949-2014) 70. sünniaastapäeva tähistav mälestusnäitus.

Andres Toltsi tööd
Andres Toltsi tööd

[pullquote]Toltsi näitusel tulevad eksponeerimisele maalid hilisemast loomeperioodist, mis tähistavad kunstniku jõudmist ülimasse stiilipuhtasse minimalismi.[/pullquote]Avamisel esitleb oma klassikutest inspireeritud luulekogu “Klassikud ja Kassikuld” Arvi Tapver. Seni pigem proosakirjanikuna esinenud autor jagab oma luulekogus maailma mõtteliselt kaheks – klassikuteks ja kassikullaks. Luulekogu “Klassikud ja Kassikuld” esitlusel vastab poeet ka võimalikele tekkinud küsimustele ja jagab autogramme.

Toltsi näitusel tulevad eksponeerimisele maalid hilisemast loomeperioodist, mis tähistavad kunstniku jõudmist ülimasse stiilipuhtasse minimalismi. Argised objektid astuvad lõuenditel dialoogi kunstniku sisemaailmaga ning tulemuseks on puhas esteetika või täiuslik harmoonia, mida Tolts kogu oma loomeaastate vältel peatumatult otsis. Lisaks on näitusel väljas kümme mustvalget, osaliselt koloreeritud litograafiat aastaist 1982-1989, millel Tolts interpreteerib talle laia tuntuse toonud maale.

Andres Tolts lõpetas 1973. aastal Eesti ENSV Riikliku Kunstiinstituudi disaini erialal, kuid nagu paljud teisedki põlvkonnakaaslased arhitektuuri- ja disaini erialadelt, leidis ka Tolts end peagi tollast kunstikeelt uuendamas. Koos Lapini ja Keskkülaga asutati 1969. aastal kunstnikerühmitus Soup69, mis oma lühikesest eksistentsist (1969-1971) hoolimata suutis kohaliku kunstielu alustalasid raputada ning kunstnikkonda värskeid ideid tuua.

Toltsi energia käivitas algusest peale süstematiseerimine, iroonia, eneseiroonia ja alateadvus, millele vähemalt viimased 25 aastat lisasid ka autotsiteerimise. Väljapanekut läbivateks motiivideks abstraktsed konstruktsioonid, (surnud) loodus, reaalse objekti ja subjektiivse keskkonna süntees, otsib Tolts neis töödes  vastust küsimusele loodusliku ja kunstliku ning üleva ja madala kategooriate visuaalselt harmooniliseks ühendamiseks (Harry Liivrand).

Aastate jooksul on Toltsil olnud ca 50 isiknäitust ning osalenud on ta enam kui kolmesajal grupinäitusel Eestis ja välismaal. Tolts on pälvinud mitmeid olulisi kunstipreemiaid ning tema teoseid omavad paljud kunstimuuseumid ja -kogud.

Näitus jääb avatuks kuni 20.01.2020

KU päevatoimetaja