Kodanikupäeva aumärgid läksid kaheksasse maakonda

Rahvastikuminister Riina Solman andis täna kuueteistkümnele silmapaistvale inimesele kaheksast maakonnast pidulikul tunnustusüritusel üle kodanikupäeva aumärgid.

Piret Aus. Foto Urmas Saard
Piret Aus. Foto: Urmas Saard

Kodanikupäeva aumärgi kandidaadiks esitati tänavu 91 inimest. Nende hulgast valiti välja 16 väärikat kodanikku, kellele andis aumärgid 25. novembril üle rahvastikuminister Riina Solman. „On rõõm tõdeda, et üle kogu Eesti saadeti meile kirju ligi saja tähelepanuväärse inimese kohta, kes on pühendunud meie ühiskonda rikastavale tegevusele ning kodanikukasvatuse ja -hoolimise edendamisele. Sel aastal jagasime suure südamega ja tegusatele kodanikele Siseministeeriumi poolt aumärke juba 21. korda,“ ütles rahvastikuminister.

Aumärkide saajate hulgas on nii neid, tänu kellele oli meie suvine juubelilaulupidu esmakordselt suures mahus ligipääsetav ka erivajadustega inimestele; tänu kellele hoolitsetakse vähihaigete laste eest; tänu kellele tõuseb teadlikkus elust dementsusega ning tänu kellele panustatakse oma vaba aega sisejulgeoleku tagamisse. „Te olete andnud hindamatu panuse meie armsa Eesti arendamisse,” sõnas Solman pidulikul tunnustusüritusel.

Üks kodanikupäeva aumärgi saajatest, pikaajaline ja aktiivne abipolitseinik Illimar Reinbusch ütles oma kõnes, et kuigi kõik kodanikupäeva aumärgi saajad tegutsevad väga erinevates valdkondades, ühendab neid üks ühine joon – soov panustada enam kui neilt oodatakse ning soov anda oma osa meie riigi ja kodanike igapäevaelu parendamisse.

Kodanikupäeva aumärgi kandidaate võis esitada igaüks. Kõik ettepanekud vaatas läbi Siseministeeriumi juurde loodud komisjon, kuhu kuuluvad riigiasutuste ja vabaühenduste esindajaid ning kodanikuühiskonnas silma paistnud isikud. Kodanikupäeva aumärgi saab inimene saada vaid ühe korra. 21 aasta jooksul on kokku välja antud 381 aumärki. Kodanikupäeva aumärgisaajate nimekirja alates 1998. aastast saab näha riigiportaalis eesti.ee.

Kodanikupäeva aumärgid 2019:

Aivar Aasamäe, Rae Valla Alevike- ja Külavanemate Seltsi juht
Aili Avi, Türi kogukondliku ja keskkonnasäästliku liikumise eestvedaja
Anni Oraveer, Läänemaa vaegnägijate eestkõneleja
Hardi Rehkalt, Martna vabatahtlike päästjate „Priitahtlikud Pritsimehed“ MTÜ juhatuse liige
Hanna-Stiina Heinmets, MTÜ Elu Dementsusega juhatuse esimees
Heino Ilves, Jõgevamaa Pensionäride Ühenduse juhatuse esimees
Illimar Reinbusch, pikaajaline ja aktiivne abipolitseinik
Jana Pavlenkova, noorte tehnoloogiahariduse edendaja
Katre Põldmaa, abipolitseinik ja Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liidu vabatahtli
Katrin Klaebo; Raplamaa ettevõtlike naiste ühingu eestvedaja
Liis Lainemäe, MTÜ Sibulatee eestvedaja
Piret Aus, Eesti pärimusmuusika eestvedaja
Raivo Murumägi, Vahastu Vabatahtliku Tuletõrjekomando juht
Reet Laos, MTÜ Kihnu Mere Seltsi asutaja
Tiina Stelmach, SA Eesti Agrenska Fondi käivitaja
Valeria Lavrova, Narva Kultuurifoorumi korraldaja

KU päevatoimetaja