Maakondlik Briti päev Sindi gümnaasiumis

31. oktoobril toimus Sindi gümnaasiumis Pärnu maakonna ja Pärnu linnaga ühine Briti päev 6.-8. klassidele, pühendatud kuninganna Victoria ning prints Alberti 200. sünniaastapäevale.

Maakondlik Briti päev Sindi gümnaasiumis. Foto Maris Voltein
Maakondlik Briti päev Sindi gümnaasiumis. Foto: Maris Voltein
Inglismaa sümbolitega tort. Foto Silva Sikk
Inglismaa sümbolitega tort. Foto: Silva Sikk

[pullquote]Valima pidi usu, heade kommete, moetrendide järgimise ja poliitikas osalemise vahel[/pullquote]Kolme tunni pikkuses kavas osales kuraditosin üldhariduskooli: kuus Pärnu linnast ja seitse maakonnast. Igat kooli esindas kolm õpilast ja neid saatev õpetaja. Ainult Sindi gümnaasium oli korraldava koolina suurema hulga õpilastega esindatud. „Kokku osales õpilasi kusagil 50 ringis,” ütles Sindi gümnaasiumi inglise keele õpetaja Silva Sikk, kes kandis peakorraldaja vastutavat kohustust. „Igapäevane tundide andmine on üks asi. Maakondliku ainepäeva kava kokku panemine ja organiseerimine on õpetaja töö teine külg, mis aitab samuti võõrkeelt lastele lähemale tuua,” selgitas Sikk, kelle arvates ei tuleks võetud ülesannet käsitleda erilise kohustusena. „Pigem suht loomuliku osana õpetaja töös. Suurt abi osutas Häädemeeste kooli inglise keele õpetaja Rene Kurm, maakondliku inglise keele ainesektsiooni juhataja, toetasid kõigi teistegi koolide õpetajad.”

Väljapoolt õppeasutusi osutas päeva läbiviimiseks abi Endla teater. Kõik koolid tegid oma esitluse vastavuses Victoria aegsele ajastule. Näiteks Victoria ajastu lapsed, kuningliku pere enda lapsed, kuriteod jne. „Meie kool esines ajastut tutvustava moedemonstratsiooni ja muusika paladega. Sindi gümnaasiumist esines põhiliselt õpetaja Maia Agari 8A klass, kuna mina olen neile inglise keelt andnud päris tillust peast alates. Nad on hästi head lapsed, kes alati kaasa tulevad,” rääkis Sikk. Kõigepealt käidi nendega teatris kostüüme valimas ja proovimas. Briti päeval võtsid kostüümides neiud ja noormehed külalised vestibüülis vastu ja saatsid nad aulasse. Samuti aitasid nad päeva läbiviimisel. Päevajuhid olid Hendrik Sauväli, John Silver Mitt, Virginia Neeme.

Moedemonstratsiooniks õpiti Poloneesi, mis oli 18. sajandil eriti populaarne ballitants. Ülimalt väärika ja piduliku iseloomuga ning mõõduka tempoga tants. John ja Märt mängisid karmoškadega kaks pala: „Keel Row” ja „Irish Rower”. Needki olid Victoria aegsed lood. Sindi gümnaasiumi õpetaja Heli Telmani väikesed rahvatantsu lapsed tantsisid šoti tantsuVictoria Reel”.

„Meie kooli õpetaja Margaret Roos aitas teha Victoria aega meenutava viktoriini. Mälumängus osalesid kõikide koolide võistkonnad, kõrvale ei jäänud ka õpetajad. Võitjaks kuulutati Pärnu Vabakooli võistkond.” Viktoriin korraldati valikvastustega. Võitis see, kes teadis kõige rohkem, olles ühtlasi ka teistest kiirem vastuseid andma. „Ega õpilased sellest ajastust väga palju ei tea, vastati ikka rohkem heale juhusele lootes. Kuid kindlasti oli küsimusi, mida õpilased hästi teadsid,” selgitas Sikk.

Mõned näited kilbaritele esitatud küsimustest ja neile lisatud vastuste valikutest. Millist keelt Victoria ei rääkinud? Pakuti saksa, ladina, itaalia ja vene keelt. Õigeks osutus vene keel. Mida peeti Victoria ajastu kõrgklassi hulgas kõige tähtsamaks? Valima pidi usu, heade kommete, moetrendide järgimise ja poliitikas osalemise vahel. Märki tabasid need, kes pidasid õigeks vastuseks häid kombeid. Mis järgnevatest asjadest leiutati enne Victoria ajastutut: elektripirn, kirjutusmasin, hobutramm või kuumaõhupall? Kuumaõhupalli esimene lend toimus Prantsusmaal 1783. aasta 5. juunil. Seega umbes 26 aastat enne kuninganna sündi.

[pullquote]Suurepärased Briti päeva koostööpartnerid olid Erika Jeret ja doktor Roger Evans[/pullquote]Suurepärased Briti päeva koostööpartnerid olid Erika Jeret ja doktor Roger Evans. Mõlemad nimed on tuntud MTÜ Estobrit eestvedamisel toimunud Briti päevadega Pärnus, kus Sindi gümnaasiumgi korduvalt osalenud. Evans tegi nüüd väga huvitava slaidi show. Võrdlevad pildid Suurbritanniast ja Eestist pakkusid õpilastele erilist põnevust. Näiteks Šotimaal asuv Suurbritannia saare kõige kõrgem mägi Ben Nevis on 1343 meetri kõrgune. Samas Eesti ja Baltimaade kõrgeimal mäel on kõrgust kõigest 317,4 meetrit üle merepinna. „Loodusvaatlused jätkusid nende ja Eesti pikima jõe võrdluses. Looduspiltide vaatamist täiendas Evans laheda briti huumoriga,” vahendas Sikk talle omase ladusa jutustamise ja selgusega.

Evans kõneleb inglise keelt. Kas õpilased said tema emakeelest hästi aru? „Saavad küll hästi aru! Kogu päev möödus valdavalt inglise keelt pruukides. Päeva juhtinud õpilasedki rääkisid pidevalt inglise keeles.” Erandi tegi üksnes külalisi võõrustanud kooli juht Ain Keerup, kes kohe tervituse alguses lubas päevaüllatuse teha ja kõneles riigikeeles.

Küsisin, mis meenub õpetaja Sikule esimese asjana Victoria ajastust? „Inglise kirjanik Charles Dickens,” sain kiire vastuse, aga ta rääkis ka naljatlevalt Victoriast kui Euroopa vanaemast, sest tõepoolest peeti Victoriat terve kuningliku Euroopa matriarhiks. „Kuna kuningannal oli Albertiga üheksa last, siis ta sokutas kõik oma lapsed teiste kuningriikide printsidele ja printsessidele meheks ja naiseks.” Tal oli 48 lapselast ja tänapäeval ulatub Victoria järeltulijate arv sadadesse.

18-aastaselt troonile pääsenud Victoria oli pikima valitsemisajaga naismonarh maailmas ja väga pikka aega kõige kauem troonil püsinud Briti monarh. Alles 2015. aastal ületas tema lapselapselapselaps kuninganna Elizabeth II valitsemisaja kestvust.

Victoria aegne kuningriik kerkis mõne kümnendiga maailma võimsaimaks riigiks. Tööstusrevolutsioonidest pakatades arenesid jõudsalt tööstus, raudteendus, teadus, kultuur, sõjandus ja poliitika.

Briti päevast kokkuvõtvat ülevaadet lõpetades ütles Sikk, et ka tort oli Briti teemaline. Torti kaunistasid Londoni ja Inglismaa sümbolid: Big Ben (Westminsteri palee põhjapoolses kellatornis asuva ajanäitaja hüüdnimi) ja teised kujutised. „Me ei järginud küll täiel määral inglaste traditsiooni selles mõttes, et ei rüübanud teed. Jõime tordi kõrvale kohvi ja morssi,” naeris Sikk.

Urmas Saard

Samal teemal:

Ester Haas Foto Urmas Saard

 

 

 

Alanud Briti päevad toovad inglise keele meile lähemale

Pärnu kolledži välistudengid lugesid Shakespeare'i Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärnus loeti Shakespeare’i paljudes keeltes

Kirmas tantsib 2014 a Briti päevade ajal keilit Café Grand'is Foto Urmas Saard

 

 

 

Briti päevad Pärnus taastulekul

Erika Jeret ja Roger Evans läbivad väravat Foto Urmas Saard

 

 

 

Keilit tantsima minnes ära looda kiiret koju naasmist

Briti suursaadik Christopher Bruce Holtby vastab Sindi gümnaasiumi noorte teletöötajate küsimustele Foto Urmas Saard

 

 

 

Christopher Bruce Holtby: mida tähendavad britid sinu jaoks

Christopher Bruce Holtby, Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa Ühendkuningriigi suursaadik Tallinnas, on asetanud veteranipäeval (2013) Püha Jüri monumendi ajalamile pärja Foto Urmas Saard

 

 

 

Ühendkuningriigi suursaadik Christopher Bruce Holtby külastab Sindit

Lavassaare raudteemuuseumi rööbastel olev auruvedur meenutab pisut Sodori saarel jutustatud auruvedurit Thomas Foto Urmas Saard

 

 

 

Jõõpres alustati tänavuste Pärnu Briti päevadega juba aegsasti enne 14. oktoobrit

Tallinna Keilibänd Foto erakogust

 

 

 

Šoti peotantsud Pärnu Nooruse Majas

Sindi muusikakoolis toimub Alice Imedemaa tund, mille sisustab muusikaajaloo õpetaja Kristi Rulli Foto Urmas Saard

 

 

 

Briti päev 15. oktoobril Sindis