Briti päevad Pärnus taastulekul

Briti päevad Pärnus

MTÜ Estobrit eestvedamisel korraldatakse Pärnus novembri esimesest kuupäevast kuni pühapäevani Briti päevasid kolmandat korda.

Pärnumaal teatakse elavat ja töötavat ligilähedaselt poolteist tosinat britti, neist paljud on sõlminud ka eestlastega abielu. Maakonnas elavad briti kogukonna liikmed hoiavad kokku ja lävivad omavahel. Estobriti juhatuse liikmete Erika Jereti ja Roger Evansi sõnul on aktiivne suhtlus andnud suurepärase aluse koostööle ka Briti saatkonnaga Eestis ja Briti Nõukogu Eesti esindusega, mille tulemusena edeneb hästi Briti päevade läbiviimine mitte üksnes Pärnu linnas, vaid mujalgi lähiümbruses.

Kirmas tantsib 2014 a Briti päevade ajal keilit Café Grand'is Foto Urmas Saard
Kirmas tantsib 2014. a Briti päevade ajal keilit Café Grand’is. Foto: Urmas Saard

Sarnaselt eelmistele aastatele on ettevalmistatav kava mitmekülgne ja mahukas. Kava võib veel muutuda ja täieneda. Jeret ütles, et mitmed koolid on ette võtnud kas ühepäevaseid või lausa nädalasi programme. Ta esitas hea näitena Audru kooli, kelle tegemistest saab aimu ka Estobriti FB lehelt. Pärnu Ühisgümnaasiumis tuleb suurem üritus 3. novembril. Briti saatkond külastab mitmeid koole Pärnu linnas ja maakonnas.

Endla sammassaalis toimub 1. novembril kell 15.00 Gulliveri teatrimäng. Pärnus tuntud õpilaste teatrimängus on sel aastal küsimusi ka Shakespeare’i loomingu kohta. Sama päeva õhtul kell 19.00 näeb Ringi tänaval asuvas kohvikus Versus Pärnu Kolledži tudengiteatri K-äng2 kohvikukollaaži “Will”, mille lavastaja on Meelis Sarv. Etendus kestab kuni pool tundi ja seejärel kuuleb Shakespeare’i sonette erinevates keeltes, kaasa arvatud erinevates briti dialektides (inglise keeles accent). Õhtusse kaasatakse ka kolledži välistudengeid. Kellel on soovi kaasa lüüa, võib lihtsalt kohale tulla ja vaba lava ajal sonetti esitada oma emakeeles või muus keeles. Luuletusi pähe õppima ei pea ja näitlejameisterlikkust ei hinnata. Sarnane sündmus tehti ära Tartus juba aprillis, poeedi sünniaastapäeva aegu. Õhtut juhitakse nii eesti kui inglise keeles.

2. novembri filmikolmapäeval näeb Pärnu keskraamatukogus algusega 17.00 Hamletit, mille peaosas tuntud näitleja Kenneth Branagh. 2. novembril kell 19.00 algava traditsioonilise jahtklubi mälumängu üks küsimuste plokk pühendatakse Ühendkuningriigile. Kas küsimused tulevad Brexitist, Shakespeare’st või millestki muust, seda peab minema isiklikult uudistama.

Kolledži sajakohaline auditoorium 208 on 3. novembril alates 15.00 TÜ Pärnu kolledži väärikate ülikooli õpikoja Rännumees päralt. Tõlkija ja kirjastaja Krista Kaer tutvustab uuemaid suundumusi inglise, iiri ja šoti kirjanduses. Kaer on tõlkinud ligi 70 raamatut. Kõige tuntumad tema eestindatud kirjandusest on „Harry Potteri“ sarja raamatud.

[pullquote]Rahvuskultuuriselts Kirmas tantsib esmalt rahvaste tantse laval ja sellele järgneb ceilidh ehk simmanitantsud saalis, mida saavad kõik kaasa tantsida.[/pullquote]Samal ajal, algusajaga küll pool tundi hiljem, esineb Pärnu muuseumi loengute sarjas omaaegne Pärnu linnaaednik Kristiina Kupper. Ettekandes „Pärnu parkide pöörded” vaadeldakse Pärnu parkide arengut 19. sajandist tänapäevani. Arutletakse maailmas ja mujal Eestis toimunud muutustest maastiku väärtustamisel ja kuidas neid mõjutusi tabada Pärnu parkide arengus. Loodetavasti tuleb jutuks ka briti nimekas maastikuarhitekt Capability Browni, kelle sünnist möödub tänavu 300 aastat. Räägitakse tema loomingust ja mõjutustest, ütles Jeret.

Järgneb Briti saatkonna vastuvõtt Kreeka restoranis Oregano, kuhu oodatakse üksnes kutsetega.

Mõlemal eelneval aastal on erilist elevust tekitanud šoti keili (ceilidh). Möödunud aastal veel rohkem, kui toimus keili tantsu õppimine ja tantsimine Nooruse majas. Tänavu 4. novembril kell 19.30 kogunetakse Tervise kultuurikeskusesse. Rahvuskultuuriselts Kirmas tantsib esmalt rahvaste tantse laval ja sellele järgneb ceilidh ehk simmanitantsud saalis, mida saavad kõik kaasa tantsida.

Koostöös Rahvakultuuri koolituskeskusega toimub Koidula muuseumis Shakespeare sonettide etlemise koolitus „Shakespeare ja Koidula“. Õpitud sonetid kantakse ette 6. novembril kell 15.00.

Pärnu muuseumis, 6. novembril kell 16.00, leiab aset memme jututuba. Lastele räägitakse puudest ja parkidest, tutvustatakse inglise maastikuarhitekti Capability Browni, jutumemm vestab muinasjutte ja tehakse meisterdamistööd.

Urmas Saard

Samal teemal:

Erika Jeret ja Roger Evans läbivad väravat Foto Urmas Saard

 

 

 

Keilit tantsima minnes ära looda kiiret koju naasmist

Briti suursaadik Christopher Bruce Holtby vastab Sindi gümnaasiumi noorte teletöötajate küsimustele Foto Urmas Saard

 

 

 

Christopher Bruce Holtby: mida tähendavad britid sinu jaoks

Christopher Bruce Holtby, Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa Ühendkuningriigi suursaadik Tallinnas, on asetanud veteranipäeval (2013) Püha Jüri monumendi ajalamile pärja Foto Urmas Saard

 

 

 

Ühendkuningriigi suursaadik Christopher Bruce Holtby külastab Sindit

Lavassaare raudteemuuseumi rööbastel olev auruvedur meenutab pisut Sodori saarel jutustatud auruvedurit Thomas Foto Urmas Saard

 

 

 

Jõõpres alustati tänavuste Pärnu Briti päevadega juba aegsasti enne 14. oktoobrit

Tallinna Keilibänd Foto erakogust

 

 

 

Šoti peotantsud Pärnu Nooruse Majas