Briti päev 15. oktoobril Sindis

Kolletamispäevast kuni 18. oktoobrini Pärnus kestvate Briti päevade ettevõtmised koonduvad ühel päeval peamiselt Sindi linna, kus tähelepanu keskmesse asetuvad „Alice Imedemaal“ jutustused, lisaks sellele külastab Sindi gümnaasiumit ka Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa Ühendkuningriigi suursaadik Christopher Bruce Holtby.

Sindi muusikakoolis toimub Alice Imedemaa tund, mille sisustab muusikaajaloo õpetaja Kristi Rulli Foto Urmas Saard
Sindi muusikakoolis toimub “Alice Imedemaa” tund, mille sisustab muusikaajaloo õpetaja Kristi Rulli. Foto: Urmas Saard

„Briti päevi tähistatakse Sindi gümnaasiumis juba kolmandat aastat, kuigi Estobrit MTÜ on Pärnumaal alles teist korda peakorraldaja,“ selgitas õpetaja Silva Sikk, kelle juhtida on koolimajas ka tänavune sündmuste rohke päev.

„Esimesel aastal külastas meid Wales’i meeskoor. Nende esinemine oli tõeliselt meeliülendav. Teisel aastal valmistasime traditsioonilisi Briti küpsetisi ja meid külastasid Briti saatkonna töötajad. Sel aastal on au vastu võtta härra suursaadikut,“ rääkis Sikk.

Juba eelnevalt on Briti päevade raames toimunud raamatukogutunnid õpilastele. Kooli raamatukogujuhataja Imbi Jalakas valmistas ette suurepärase näituse teejoomise traditsioonidest ja „Alice imedemaal” 150. aastapäevaks. Tundides tutvustatakse õpilastele raamatu autorit, raamatut ja tee ning teekannu ajalugu.

Härra Holtby saabudes on kõigepealt väike kohvilaud ja vestlusring. „Peale seda esineb suursaadik gümnaasiumi õpilastele ja loomulikult palume tal ka raamatukogus näitust külastada. Kuna samal ajal on koolis rahvusvahelise Erasmus+ projekti „I love to play maths” neljas kohtumine ja meil on külalised erinevatest Euroopa riikidest, siis proovime suursaadiku ka meie külalistega kokku viia,“ tutvustas Sikk sellele päevale plaanitud kavatsusi.

Sindi Linnaraamatukogus loetakse 1865. a ilmunud Lewis Carolli lasteraamatut “Alice Imedemaal”, mida eesti keeles trükiti esmakordselt ja mustvalgena Jaan Krossi tõlkes 1940. a. Hiljem on tehtud kordusväljaandeid. Raamatut loevad raamatukogu direktor Ene Michelis ja lasteosakonna juhataja Rita Raudsepp. Michelis ütles, et viimane trükk on A4 formaadis ja suurte värviliste piltidega. Raamat tutvustab ka “Alice Imedemaal” saamislugu, millest direktor samuti lubas kuulajatele kokkuvõtlikult jutustada. Veel teadis Michelis lisada, et kuuldavasti kehastub linnavalitsuse haridus- ja kultuurinõunik Kairi Gustavson sel päeval Alice’i rolli.

Sindi seltsimaja väikeses saalis toimub tee joomine briti muusikat kuulates. Sindi lasteaia muusikaõpetaja Ülle Jantson lubas musitseerida koos muusikutest sõpradega. Möödunud aastal esines samas paigas Briti päevale pühendatud õhtul Jantson ühiselt Jaano Martin Otsaga. Kas see võimalus avaneb ka nüüd, oleneb Otsa muudest töökohustustest.

[pullquote]Juba on lastel valmimas meetri kõrgune ülisuure kübaraga kärbseseen. Grete Hartwitck joonistas kaks A3 suurust pilti. Valmis on vaadatud ka saabas, kuhu imejoogi joomise järel 8 last ära mahuvad.[/pullquote]Noortekeskusesse ilmuvad imekambri imelood tahab Sindi Avatud Noortekeskuse juhataja Helle Vent jätta praegu veel suuresti üllatuseks, aga mõnda ta siiski saladuskatte alt poetas. Teemaks muidugi neilgi „Alice Imedemaal“ ainestik. Juba on lastel valmimas meetri kõrgune ülisuure kübaraga kärbseseen. Grete Hartwitck joonistas kaks A3 suurust pilti. Valmis on vaadatud ka saabas, kuhu imejoogi joomise järel 8 last ära mahuvad. Lapsed lubasid valmistada Briti lippe.

Sindi muusikakoolis toimub „Alice Imedemaa“ tund, mille sisustab muusikaajaloo õpetaja Kristi Rulli. 45 minuti jooksul kuuleb katkeid imedemaa raamatust ja selle juurde esitatakse sobivaid muusikapalasid.

Sindi lasteaias loetakse Briti muinasjutte.

Plakatilt leiab toimuva kohta kellaaegasid.

Urmas Saard

Share via
Copy link
Powered by Social Snap