Sindis jutustatakse Särgava muinasjutte

Euroopa muinsuskaitsepäevade sarjas korraldavad Sindi raamatukogu, muuseum ja gümnaasium järgmise nädala neljapäeval omaaegse Sindi ministeeriumikooli hoone ees Ernst Peterson-Särgava muinasjutte tutvustava etteaste.

Särgava maja asub Sindis Pärnu maanteega külgneva Vabriku pargi tagumise serva ääres. Foto Urmas Saard
Särgava maja asub Sindis Pärnu maanteega külgneva Vabriku pargi tagumise serva ääres. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Lavastuse hundi rollis osaleb Sindi gümnaasiumi näiteringi vilistlane Marko Nuut.[/pullquote]Sindi raamatukogu juhataja Rita Raudsepp selgitas, et 12.-15. septembrini toimuvatel Euroopa muinsuskaitsepäevadel oodatakse kaasa lööma muuseumeid, raamatukogusid, kohalikke seltse ja teisi huvilisi, kellel soov tutvustada mõnd kunsti ja viljega seonduvat pärandipaika. „Jutustada minevikust mõni põnev lugu ja äratada ellu ammu unustusehõlma vajunud maja või ese,” rääkis Raudsepp. „Mina ja muuseum räägime natuke Särgavast, kes töötas aastatel 1891–1893 Sindi ministeeriumikoolis. Tutvume põgusalt ka tema tuntud muinasjuttudega. Sindi gümnaasiumi õpetaja Eneli Arusaar lavastab lastega ühe muinasjutu.”

[pullquote]Kirjanduslik sündmus toimub 12. septembril algusega kell 15.30[/pullquote]Lavastatava muinasjutu pealkiri on “Rebane saab taadi ja eidega tuttavaks”. Lavastuse hundi rollis osaleb Sindi gümnaasiumi näiteringi vilistlane Marko Nuut. Arusaar rääkis, et praegu töötab Nuut Pärnu Laste ja Noorte tugikeskuse turvakodus. „Kuuldes sellest näitemängust, avaldas ta ise kohe soovi saada endale võsavillemi osa,” rõhutas lavastaja. Veel osaleb lavamängus suur hulk Sindi gümnaasiumi õpilasi: Sten Eric Hansen, Emilia Sillaste, Braian Kulp, Kertu Kirke Hansen, Kertu Õunapuu, Johanna Piiriste, Lisette Kivimägi ja Mariann Savila. Kostüümid õmbles Imbi Ristoja.

Kirjanduslik sündmus toimub 12. septembril algusega kell 15.30 ja peaks huvipakkuv olema väga erinevas eas inimestele, mitte ainult lastele ja koolinoortele – kinnitasid korraldajad. Vihma korral lubatakse kiirelt otsustada, milliseid ruume olenevalt huviliste hulgast sel juhul kasutatakse, kas muuseumis või raamatukogus. Võimalik, et kõik ei pruugigi teada kunagise vabriku härrastemaja või nn Särgava maja asukohta. Kahekorruseline kollane puumaja jääb saunast muuseumi poole, Pärnu maanteega külgneva Vabriku pargi tagumise serva äärde – aadress Pärnu mnt 38.

Euroopa muinsuskaitsepäevi veab Eestis Muinsuskaitseamet, kes ise korraldab sel nädalavahetusel ringkäike kunstiga ja meelelahutusega seotud mälestiste paikadesse üle kogu riigi.

Urmas Saard