Võib öelda, et Sindi muusikakooli vabaõhukontsert läks täissaalile

Viiel järjestikusel laupäeval toimunud Sindi suvekontserdite sari lõppes täna Karl Rammi nimelise Sindi Muusikakooli esinemisega seltsimaja kõrval asuvas pargis.

Sindi muusikakooli esinejad tänavad publikut. Foto Urmas Saard
Sindi muusikakooli esinejad tänavad publikut. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Tänavu rõõmustas esinejaid suur publiku hulk[/pullquote]Sindi muusikakooli direktor Merike Teppan-Kolk ütles, et muusikakool tegi käesoleval korral juba kolmandat aastat järjest oma pargi kontserdi, mis on sisuliselt nende kooli suvelaagri lõppkontsert. „Oma suvekontserditel mängime alati kava, mida me oleme kolme päeva jooksul laagris õppinud.” Laagris valmivad lugudest õpetajate käe läbi seaded ja kolme päeva jooksul harjutatakse need lastega selgeks. „Seda on tore tõdeda, et laagri lõpuks saab hämmastavalt tore kava kokku. Tundub uskumatuna, kuidas üldse lapsed jaksavad nii lühikese ajaga nõnda palju pilli mängida ja kõik ära õppida,” kiitis direktor imetlusega oma kooli õpilasi.

Tänavu rõõmustas esinejaid suur publiku hulk. Eelnevatel aastatel pole nii palju nähtud. „Meie kava eristub võibolla selles, et meilt kuuleb hästi mitmekesises stiilis muusikat: on rahvamuusikat, klassikat, kaasaaegset ja erinevate rahvaste muusikat. Instrumentidest on kasutatud peale meie tavaliste instrumentide elektriklaverit. Sellel aastal tõime juurde Aafrika pokaaltrummid (tuntud ka djenbe, jembe, jymbe, yembe), mis pakuvad lastele erakordset huvi.

Sindi muusikakooli laager toimus 21., 22., 23. augustil Jõulumäel kaunis looduses. Õpilasi oli 30 ja õpetajaid üheksa. Mitmekülgse kavaga laager on augusti lõpus sellepoolest väga tõhus, et suviläbi kusagil kapinurgas seisnud pillid saavad enne kooli algust uuesti hääled sisse. „Koos on alati tore mängida. Keegi ei virise. Kolme päeva peale kokku mängisime 12 ja pool tundi pilli. Mitte ükski laps, isegi kõige väiksemad, ei öelnud, et ei jõuaks. See on hämmastavalt hea õppeaasta algus,” selgitas Teppan-Kolk.

« laager oli liiga lühike, võinuks pikemalt kesta

„Laagris lõpuringi tehes oli meeldiv tõdeda, et mitmepäevane väljasõit Jõulumäele meeldis kõigile väga. Kui palusin välja tuua midagi ebameeldivat, siis ainsana nimetati, et laager oli liiga lühike, võinuks pikemalt kesta. Eks me püüame oma muusikakooli õppetöös lapsi hoida muusika juures erinevate vahenditega ja üks neist on kindlasti koosmängimine, kindlasti ka laagris viibimine ja kindlasti õlg õla kõrval töötamine. Üksinda pilliharjutamine on keeruline, see on suurt visadust ja tahtejõudu nõudev. Tuleb alati leida juurde asju, mis last selle pilli juures hoiab.”

Kontserdile tuldi terves koosseisus kogu laagrirahvaga ja kanti ette tosin muusikapala. Kõigepealt mängiti ühisansambli pillidel inglise rahvaviisi „The Vicar of the Bray”. Ühisansambliga esineti veelgi, aga vahepeal said sõna väiksemad seltskonnad omaette esinemistega viiulite, kannelde, klaverite ja teiste instrumentidega või üksteist toetades. Kontsert lõppes ukraina rahvalauluga „Šedrik”, mis olevat üks Ukraina populaarsemaid laule.

Direktori siirad tänusõnad läksid lastevanematele, kes kodus toetavad oma laste muusikaõpinguid. „Lastevanemate toetus on erakordselt vajalik, sest ilma selleta lapsed sageli väsivad ja tüdinevad. Pole kerge pidevalt koolis ja kodus harjutada.”

Sindi muusikakooli õppeaasta avaaktus toimub 6. septembril esmakordselt Sindi gümnaasiumi aulas, sest nende endi maja saali kõik enam ära ei mahu. Direktor loodab, et suur ruumikitsikus leiab peatselt lahenduse.

Urmas Saard

Samal teemal:

Anne Adams Sindis vabaõhukontserti andmas. Foto Urmas Saard

 

 

 

Anne Adams ja Margus Jürisson esinesid Sindis

Lavassaare Trio Sindis. Foto Urmas Saard

 

 

 

Piltuudis: Lavassaare Trio esines pannkoogipäeval Sindi suvemuusika sarjas

Sindi suvemuusika esinejad ansamblitest Top Ten ja Olla Daam. Foto Urmas Saard

 

 

 

Sõprusansamblite suvekontsert Sindis