Triinu Laan ilmutas raamatu oma tütarde vempudest

Triinu Laanel ilmus kolmas eesti- ja võrukeelne lasteraamat, mille pealkiri on „Krutskiline tita. Päähäkääntävä tita“. Raamatu andis välja kirjastus Hea Lugu.

Krutskiline tita, Triinu Laan[pullquote]Võru ja Põlva sünnitusmajades sündivate laste perekonnad saavad edaspidi raamatu kingiks Võru Instituudi abiga[/pullquote]Eelkooliealistele lastele ja nende peredele mõeldud raamat „Krutskiline tita. Päähäkääntävä tita“ koosneb 15 jutukesest, mis kirjeldavad elu läbi tita silmade. Tekst on paralleelselt eesti ja võro keeles. Eestikeelne tekst võimaldab nii võrokestel kui muudel eestlastel hõlpsasti sisust aru saada ning võrokeelne lisab avastamis- ja äratundmisrõõmu.

„Väikelastele mõeldud raamatute lakooniline tekst võimaldab seda hõlpsasti kahes keeles paralleelselt esitada. Minu pere igapäevane kõnekeel on võro keel, ka raamatu tekstid sündisid esmalt selles keeles. Pean oluliseks, et minu kodukandi keel püsiks ja selle oskajaid leiduks ka järgnevate põlvkondade seas,“ räägib Triinu Laan.

Raamatu prototüüpideks on autori viielapselise perekonna kaks nooremat tütart, kelle vembud inspireerisid autorit raamatu lugusid kirjutama. „Elu nagu filmis, öeldakse mõnikord. Meil on elu nagu raamatus,“ naerab Triinu Laan.

Raamat on eriline ka selle poolest, Võru ja Põlva sünnitusmajades sündivate laste perekonnad saavad edaspidi selle kingiks Võru Instituudi abiga. Võru Instituudil on juba alates 2005. aastast koostöö sünnitusosakondadega, kus siiani on vastsündinud laste vanematele jagatud võrukeelseid helikandjaid. Need kingitused on läbi aastate saanud palju kiidusõnu ja juhatanud lapsevanemaid oma lastele kohalikku kultuuri ja keelt tutvustama.

„Seekord kingime raamatuid, kuid kuulata saab võru keelt ikka – autor luges raamatu lookesed linti ja need on kättesaadavad instituudi kodulehel ja raamatusse trükitud QR-koodi abiga. Raamatute kinkimist toetab Rahvakultuuri Keskuse Vana-Võromaa pärimuskultuuri programm, teiste toetajate otsuseid veel ootame,“ selgitas instituudi direktor Rainer Kuuba.

Triinu Laan on varem avaldanud kaks lasteraamatut. 2007. aastal ilmus „Suur must koer. Suur must pini“ (Triinu Ojari nime all) ja 2016 . aastal „Vana katkine kass. Vana katskinõ kass“ juba Triinu Laanena. Mõlemad raamatud olid ka Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali lastekirjanduse aastaauhinna nominendid. „Suure musta koera raamatu“ käsikiri sai auhinna Põlvepikukonkursilt ja „Vana katkise kassi“ raamat pälvis Lastekirjanduse Keskuselt Aasta Rosina tiitli.

Raamatu „Krutskiline tita. Päähäkääntävä tita“ esitlused toimuvad 3. juunil Tallinnas Viru keskuse Rahva Raamatus, 5. juunil Võrumaa Keskraamatukogus, 7. juunil Põlva lasteraamatukogus ja 12. juunil Haapsalu lasteraamatukogus.

Raamatu väljaandmist on toetanud Eesti Kultuurkapital.

Maire Kasemaa
OÜ Hea Lugu toimetaja-projektijuht

Share via
Copy link
Powered by Social Snap