Eesti rahvamuusikatöötluste festivali Mooste Elohelü peapreemia noppis Marbuus

15 ansamblit püüdsid parima rahvamuusikatöötleja tiitlit Mooste Folgikojas 4. mail peetud suurel võistluskontserdil.

Marbuus, tagaplaanil Kalevi Kammerkoor. Foto Kristina Masen
Marbuus, tagaplaanil Kalevi Kammerkoor. Foto: Kristina Masen

[pullquote]kuulsime, kui eriilmeliselt saab ühe neljataktilise meloodia pikal kontserdil kõlama panna[/pullquote]Žürii koosseisus Ingrid Rüütel, Anne Erm, Tauno Aints, Peeter Rebane ja Kristjan Priks seisis võitjaid valides keerulise ülesande ees, sest Hargla kihelkonnast pärit viisi „Oi tule üles“ kanti ette väga erinevates stiilides. Laulust anti töötlemiseks neli algusrida, mille kõik osalejad panid uude vormi, žanrilisi piiranguid festival esitustele ei sea.

„Võime oma rahvapärimuse üle olla tõeliselt uhked – võistluskontserdil kuulsime, kui eriilmeliselt saab ühe neljataktilise meloodia pikal kontserdil kõlama panna nii, et kuulaja ei väsi,“ võttis žürii esimees Tauno Aints kuuldu kokku.

Festivali peapreemia noppis seekord ansambel Marbuus, kes esineb koosseisus Helina Sommer, Mirjam Kits, Kendra Veskimägi ja Kätlin Kits.

„Mulle avaldas väga muljet soolohääl „Suure tamme“ loo esituses, see oli siiras ja puhas. Meeldis, kuidas ansambel kujundas tekstist lähtudes muusikalist keskkonda, kasutades leidlikke ja eksperimentaalmuusikast pärit võtteid,“ iseloomustas Tauno Aints Marbuusi etteastet. „Nii puhuti viiulisse või mängiti kolme poognaga ühte tšellot ja nende esituses oli see ka sisuliselt põhjendatud.“

Tauno Aints tõstis esile ka parima kohustusliku loo töötluse preemia võitnud Kalevi Kammerkoori etteastet: „Lisaks paljudele põnevatele detailidele muusikas avaldas muljet see, kuidas nende lavaline liikumine aitas muusika kõlale kaasa, mõjudes vabastavalt nii esinejatele endile kui publikule.“

„Oli ilus pidu. Aitäh muusikutele ja kaasaelajatele, ootame teid ikka Moostesse tagasi,“ võttis projektijuht Liivi Tamm festivali kokku.

XX Mooste Elohelü tulemused:

– Peapreemia: Marbuus
– Kohustusliku loo parima töötluse preemia: Kalevi Kammerkoor
– Noortepreemia: Trio Viuväuvau
– Preemia „Leidlik mõte“: Fränder
– Publiku preemia: Tähtihellad
– Eesti Esitajate Liidu stipendium ja loomelaager Ungrus: Mirt
– Patrooni auhind: ansambli Oopus solist Mari Meentalo
– Võro Instituudi eripreemia „Julge joro“: Maatasa
– Eesti Rahvaluule Arhiivi eriauhind: Naized
– „Suidsusannasümfoonia“ eripreemiä – lava pääl nigu sannan – kuum ja ehtsä!: Oopus