Sadala rahvamajas mängiti „Väikest nõida”

Teisipäeval, 30. aprillil mõned tunnid enne volbriööd Sadala Külade Teatris mängitud Offried Preussleri lastaraamatu järgi lavastatud näitemängus „Väike nõid” sai kaasa elada efektsele ja kohati ka rämekoomilisele vaatemängule. Peamõttena jäi kõlama väikese nõia soov olla hea nõid.

Täiskasvanud nõidade kehastajad Sadala külateatris lavastatud etenduses Väike Nõid. Foto Johannes Haav
Täiskasvanud nõidade kehastajad Sadala külateatris lavastatud etenduses Väike Nõid. Foto: Johannes Haav

Sadala Külade Teatri tuumik on käinud koos kuus aastat. Nii tekkis lavasta Valdi Reinasel üsna kiiresti selge nägemus, kes trupi liikmetest „Väikese nõia” karakteriga hästi haakuks.

Väikese Nõia headuse ja kaaren Abrakase elutarkuse tõid hästi välja noorema põlvkonna näitlejad Liisa Katt ja Artur Aunap. Kõige pahelisemat, ühtlasi aga ka meeldejäävamat tegelast piksenõid Rumpumelit mängis teenekas teatriharrastaja Vilja-Mari Luhalaid.

„Meie tuumik on ju koos käinud kõik kuus aastat, siis on juba tükki lugedes mul väga selge nägemus, kes ühe või teise rolliga hästi haakuks. Ma ei usu, et keegi suudab piksenõid Rumpumpelit paremini mängida kui harrastusnäitleja Vilja-Mari Luhalaid.”

Võimuka karakteri ülemnõiana lõi Sadala Külade Seltsi juhatuse esimees Pille Tutt. Tublisti said mängimisega hakkama lapsed Trevor Nork ja Mia Merivel Kirjutaja, kellel lavakogemusi varemgi olnud. Teistkordselt lõi koos näitlejatega kaasa neli Sadala tantsurühma „Tantsulust” tantsijat.

Erinevate põlvkondade inimesed on näinud Eesti Televisioonis 1975. aastal valminud telelavastust „Väike nõid”, kust saanud tuntuks ka laul „Nõia elu”. Küllap ootas mõnigi populaarset laulu nüüdki. Mitmekülgselt andekas Artur Aunap seadis aga nõiapeo tantsu hoopis uuest vaatevinklist. Ühte nõida mängis ka lavastaja Valdi Reinas ise.

Sadala rahvamajas esietendunud „Väike nõid” pakkus vaatamiselamusi igas vanuses lastele, samuti täiskasvanutele. Tegemist ongi ju kogupere tükiga. Trupp kutsus publikut vaatama nõiakostüümides ja mitmed järgisidki seda soovi.

Kõige olulisemaks tuleb pidada seda, et Sadala Külade Teatri trupp arutas hästi lahti väikese nõia sisemaailma. Vaatamata sellele, et väike nõid oskab tuult teha, rahet ja vihma välja kutsuda, müristada lasta, igasugu asju minema nõiduda, mis ühele õigele nõiale sugugi raske töö pole, ei meeldi vanadele nõiamooridele, et ta inimestele lausa head tegema on hakanud. Ja mis kõige hullem, ta nõiub ka reedel. Väike nõid arvab ise: „Kuigi ma ei ole veel suur nõid, tahan ma olla vähemalt hea ja see peab ometi midagi lugema.“ Selle otsusega vallandub põnevuslugu, mille lõpptulemust saab Walpurgi ööl Blocksbergi mäel näha-kuulda. See tasub vaatamist, kaasa mõtlemist.

Sadala Külade Teater mängib etendust „Väike nõid” ka Sadala VII Külateatrite Päevadel, mis toimuvad 23.-25. augustil Sadalas.

Jaan Lukas