Laupäeval tähistatakse taas Pärnu päeva

Tänavu tähistatakse Pärnu päeva juba üheksandat korda. Traditsiooniliselt on linnaelanikele ja ka külalistele mõeldud päev täis erinevaid sündmusi ning pakub aktiivseid tegevusi kogu perele.

Pärnu linnavalitsuse hoone Karja tänaval. Foto Urmas Saard
Pärnu linnavalitsuse hoone Karja tänaval. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Kindlasti tasub Pärnu päeval külastada Iseseisvuse väljakut, kus alates kella 13st esinevad meie kodulinna andekad muusikud.[/pullquote]6. aprilli sündmused saavad alguse juba hommikul kell 10.00, mil Pärnu Keskuse teisel korrusel avatakse väljapanek Pärnumaa ettevõtjate tegemistest – „Toodetud Pärnus“.

Kell 11 ootab Pärnu Ühistranspordikeskus linnarahvast bussijaama esimest sünnipäeva tähistama. Toimub kontsert „Laul ja kitarr – erinevate rahvaste igihaljad laulud“, esineb tenor Lembit Tolga.

Kõik jooksusõbrad on oodatud osalema Sinilillejooksul, läbi mille antakse au neile meestele ja naistele, kes on rahvusvahelistel operatsioonidel Eesti julgeoleku eest seisnud. Võistluskeskus asub Pärnu Keskväljakul ja avatakse kell 11.00.

Päeva jooksul on kõigil huvilistel võimalus tutvuda kodulinna ajalooga ning osa saada Pärnu Giidide ühingu poolt korraldatud linnaekskursioonidest. Tasuta linnaekskursioonid toimuvad nii eesti kui vene keeles.

Pärnu päevalt ei puudu ka traditsiooniline fotoorienteerumine, kuhu on oodatud kõik suured ja väikesed osalejad. Orienteerumine ei ole kiiruse peale ning valida võib enda ja seltskonna jaoks kõige sobivaima aja. Pärnu päeval saab orienteerumiskaarte alates kella 10.00st Linnakodaniku majast ja Pärnu muuseumist.

Pernova loodusmajas tähistatakse Pärnu päeva perepäevaga. Külastajate rõõmuks toimuvad erinevad seminarid, etendused, tutvustatakse mototehnikat ja toimuvad õppused droonide ning lennusimulaatoriga. Lisaks saab sel päeval Loodusmajas mitut moodi meisterdada, HOIA MERD võtmes isikupäraseid rinnamärke valmistada, köitvaid keemia katseid kaasa teha, mikroskoobi abil mereelu uurida ja pere pisematega mängude toas meelt lahutada.

Kindlasti tasub Pärnu päeval külastada Iseseisvuse väljakut, kus alates kella 13st esinevad meie kodulinna andekad muusikud. Kohal on vokaalgrupp Mirt, Rasmus Rändvee, Swingin Sisters ja Steven Ilves. Otseülekande Iseseisvuse väljakult teeb Tre Raadio. Hea ja paremaga kostitavad kohalikud Pärnumaa toidu- ja joogipakkujaid.

Sel aastal tulevad Pärnu päeva tähitama ka meie sõpruslinnad Lätist ja Leedust, kes tutvustavad mida toredat pakutakse Jurmalas ja Jelgavas, kuidas paistab päike Palangas ning kas on põhjust puhkuse ajal ka Šiauliad külastada.

Pärnu linna teenetemärkide üleandmine

Laupäeval kell 14 esmaesitletakse Riia söögitoas Sibyl Vane’i Pärnu kogemust. Sibyl Vane’i liikmed on  kokku pannud alternatiivse Pärnu turistikaardi kohtadest, mis neile Pärnus korda lähevad ja on nende elus olulist rolli mänginud. Lisaks arutatakse kohaliku muusika ja kuvandi küsimuste üle koos arvamusliidritega paneeldiskussioonis. Muusikalist meelelahutust pakub akustiliselt ansambel The Boondocks.

Kell 16.30 saab Iseseisvuse väljakult alguse iga-aastane Kevadkruiis ratastel, mis kulgeb mööda Pärnu linna kergliiklusteid. Kõik suured ja väikesed pärnakad on taaskord oodatud linnatänavatele rattahooaega avama. Üheskoos tuletatakse meelde talve jooksul ununenud liikluseeskirjad.

Päeva üheks pidulikumaks sündmuseks on Pärnu linna teenetemärkide üleandmine Pärnu Kuninga tänava põhikoolis. Sel korral tunnustatakse teenetemärgiga seitset laureaati nende silmapaistvate teenete eest.

Pärnu päeval jagub muusikat igale maitsele. Kell 17.30 toimub Raekojas tasuta kontsert “Sulle, Pärnu!” Kontserdil esinevad Pärnu kammerkoor ja Pärnu käsikellakooli lasteansamblid. Üles astub sopran Ave Aava, dirigent on Elo Kesküla.

Laupäeval saab linnapildis imetleda ka Andres Adamsoni fotosid “Üle Pärnu linna”. Lisaks toimub päeva jooksul üritusi, kontserte ja avatud uste päevi Pärnu erinevates huvikeskustes ja põhikoolides. Täpsema sündmuste kava ja lisainfot leiab Pärnu linna kodulehelt.

Esmakordselt toimus Pärnu päev 2011. aasta 24. aprillil ning sellega tähistati linna 760. sünnipäeva. Kahel esimesel aastal oli Pärnu päev ülestõusmispühal, sest just siis, aastal 1265, andis Saksa ordu Liivimaa haru meister Conrad v. Mandern välja privileegi, millega kinkis linnale maa lossi ees jõest mereni, kuni Reiu suudmeni. Alates 2014. aastast on Pärnu päev 5. aprillil. Kui 5. aprill langeb argipäevale, siis tähistatakse linna päeva sellele järgneval nädalavahetusel.

Pärnu päevast oodatakse osa saama kõiki pärnakaid ja linnakülalisi!