Rumeenia suursaadik esmaesitles Jõgeval oma maad tutvustavat turismivideot

2. aprillil külastasid Jõgeva valda Rumeenia suursaadik Daniela Mihaela Cămărăşan ja tema abikaasa, ühtlasi saatkonna nõunik Emil Camil Cămărăşan. Visiidi ajal esitleti esmakordselt Rumeeniat tutvustavat videoklippi.

Suursaadik Daniela Mihaela Cămărăşan. Foto Jõgeva vallavalitsus
Suursaadik Daniela Mihaela Cămărăşan. Foto: Jõgeva vallavalitsus

[pullquote]Vastastikuse koostöö jätkuks oli Eestis resideeruva Rumeenia suursaadiku Cămărăşani ja tema abikaasa visiit Jõgeva valda[/pullquote]Jõgeva valla koostöösuhted Rumeeniaga hakkasid arenema möödunud suvel toimunud 16 Rumeenia linnapea ja aselinnapea külaskäigul Tallinna. Kutse kohtumisele tuli ka Jõgeva valda. Jõgeva vallavanem Aare Olgo volitusel läks omavalitsust esindama abivallavanem Viktor Svjatõšev, kelle pädevuses on ka välissuhete korraldamine.

„Kohtumise vaheajal tulid minuga vestlema kaks Rumeenia omavalitsusjuhti. Mõne aja pärast sain ühelt külastamise kutse. Lisaks oli kutse meie noortele kunstikoolist osaleda rahvusvahelises lastelaagris, mille eesmärgiks oli läbi loomingulise tegevuse omandada uusi sõpru ning arendada inglise keele oskust. Möödunud aastal osales laagris kaks kunstiõpetajat ja viis last. Käesoleval aastal osaleb 10 last ja kolm pedagoogi. Projekt kestab veel kaks aastat,” rääkis Svjatõšev.

Vastastikuse koostöö jätkuks oli Eestis resideeruva Rumeenia suursaadiku Cămărăşani ja tema abikaasa visiit Jõgeva valda. Külaskäik algas Rumeenia lipu heiskamisega Jõgeva vallavalitsuse hoone ees. Edasi siirduti Jõgeva muusikakooli – selle vilistlase, helilooja Alo Mattiiseni mälestuseks avatud Alo klaveriklassi. Kooli direktor Merike Katt esitas klaveril proloogi Alo Mattiiseni muusikalist „Merineitsi“, seda ise lauldes.

Painkülas külastati Scanola Baltic AS õlitehast. Vastuvõtjad pidasid oluliseks tutvustada ka ühte kaasaegset lasteaeda. Tutvuti möödunud aastal avatud Palamuse lasteaed Nukitsamees uue hoonega.

Jõgeva vallavalitsuse saalis hommikul toimunud omavalitsustegelaste mõttevahetusel Daniela Mihaela Cămărăşani ja Emil Camil Cămărăşaniga oli kõneaineks haldusreform. Õhtupoolikul toimunud vestlusringi kutsuti erinevate valdkondade esindajad. Daniela Mihaela Cămărăşan tutvustas Rumeeniat, mis käesoleval poolaastal on Euroopa eesistuja maa.

Kohalviibijad nägid esimestena Rumeeniat tutvustavat turismivideot. „Olen meelsasti valmis vahendama Rumeenia ja Eesti ettevõtjate kontakte,” lausus suursaadik. „Jõgeva vallas jäid meelde suurepärased inimesed ja toredad paigad. Siin tekkis eriliselt kodune tunne. Palamuse lasteaias veendusin, et eestlased soovivad pakkuda oma lastele parimat võimalikku tulevikku,” lausus suursaadik.
Vestluses ajakirjanikega selgus, et suursaadik tunneb eesti keeles sõnu, mis olulised diplomaaditöös: nagu välisministeerium, kaitseministeerium, Stenbocki maja.

„Suursaadiku visiit Jõgeva valda näitab, et meie valda tunnustatakse maakonna keskusena ning soovitakse, et olenemata suurest vahemaast kahe riigi vahel, on hea tahtmise korral võimalik arendada koostööd mitmetes erinevates valdkondades.
Suursaadiku huvi on tulla sügisel tagasi ja kohtuda koolides õpilastega ning osaleda mõnel meie suuremal üritusel. Nii oli juttu ka Rumeenia kui suure veinimaa veinide tutvustamise ürituse korraldamisest,” ütles abivallavanem Viktor Svjatõsev.

Külaskäigul saatsid Daniela Mihaala Cămărăşani ja Emil Camil Cămărăşani vallavanem Aare Olgo ja vallavalitsuse arendusspetsialist Erki Teder.

Nüüdseks on Jõgeva valda saabunud ka tänukiri, milles Rumeenia suursaadik teatab, et kogu saatkond jäi visiidiga väga rahule, tänab huvitava mõttevahetuse ja aktiivse koostöövalmiduse eest.

Jaan Lukas