Kultuurikohvik kutsub aprillikuisele aruteluõhtule ja kuulama head muusikat

11. aprillil algusega kell 19 toimub Tallinnas Kloostri Aidas teine kohtumine Eesti Folkloorinõukogu vähemusrahvaste töörühma eestvedamisel toimuvast Kultuurikohviku sarjast. Lavale astuvad armeenia bänd Atlas ja tšuvaši ansambel Taraj, õhtut juhib Jüri Muttika.

Erle Võsa-Tangsoo ansamblis Atlas
Erle Võsa-Tangsoo ansamblis Atlas

[pullquote]Atlase muusika on nagu mägilase villitud granaatõunavein[/pullquote]„Esimene Kultuurikohviku kohtumine toimus 13.märtsil ja läks väga hästi. Ukraina rahvalaule esitav Svjata Vatra ja tšuvaši keeles esinev suhteliselt noor bänd Taraj improviseerisid kontserdil ka koos ja see pakkus publikule suure elamuse,“ sõnas Eesti Folkloorinõukogu vähemusrahvuste töörühma juht Ljudmila Jamurzina.

Kultuurikohviku teine, 11. aprillil toimuv kohtumine viib meid idamaiste lauluviiside maailma. Armeenia pärimusmuusikat viljelev ansambel Atlas, multikultuursuse parim näide, on pärast mõningast pausi siinsetel lavalaudadel tagasi. Vahepeal on bänd pälvinud publiku sooja vastuvõtu nii Armeenias kui ka Prantsusmaal.

Atlase muusika on nagu mägilase villitud granaatõunavein – melanhoolse inimese tiivustab see igatsema midagi sama kättesaamatut, nagu on armeenlastele Ararati lumine tipp, mis lõõskavas päikeses silmi vidutama paneb, ning muretule annab see kange tahtmise vihtuda üht tormist tantsu. Üks on aga kindel – joovastavalt mõjub see kõigile.

Kontserdil saab näha ja kuulda Lähis-Idas laialt levinud pille nagu kanoon, ney, ud, darbuka, dhol, raamtrumm, riq, saz ja aprikoosipuust švi. Ansambli liikmed on Erle Võsa-Tangsoo, Brigitta Davidjants, Maka Voskanyan, David Davidjants, Olavi Kõrre, KillBaba, Dana Karjatse.

Taraj muusika on nagu siiditee, mis ühendab Ida ja Lääne. Nad laulavad idamaisete motiividega laule tšuvaši keeles Eestis. „Tegelikult on Taraj ise mitmekeelsuse hea näide – Eestis sündinud tšuvaš Aleksandr Aidarov, ingerisoomlane Einar Muoni ja itallane Andrea Patron teevad tšuvaši muusikut Eestis“, lisab Jamurzina.

Kultuurikohviku kohtumised jätkuvad sügisel – oktoobris toimuval Hõimunädalal kohtuvad ansamblid Ar-God ja Svjata Vatra, novembris Atlas ja Ar-God.

Kultuurikohvikut veab eest Eesti Folkloorinõukogu vähemusrahvuste töörühm. Eesti Folkloorinõukogu (EFN) valdkondliku keskseltsina on folklooriliikumise eestvedaja ja arendaja, kelle eesmärgiks on väärtustada pärimuskultuuri ja hoida selle järjepidevust.

Kultuurikohviku piletid on saadaval Piletilevis ja kohapeal.