Nõmme saab jaamaülema kuju

Sügisel avatakse endise Nõmme jaamahoone varikatuse all „Tukkuva jaamaülema“ kuju, meenutamaks ametimeest, kes omal ajal nõmmekate elus väga olulist rolli mängis.

Tukkuva jaamaülema kuju vähendatud mõõtmetes mudelist taiese tulevases asukohas. Foto Jukko Nooni
“Tukkuva jaamaülema” kuju vähendatud mõõtmetes mudelist taiese tulevases asukohas. Foto: Jukko Nooni

[pullquote]Tööta jäänud jaamaülem on pingile tukkuma jäänud, tema jala juures nokib kana lahtiläinud saapapaela[/pullquote]Nõmme linnaosa vanema Grete Šillise sõnul valmib kuju koostöös Nõmme Koduloohuviliste Kojaga, kes kuju rajamise mõtte seitse aastat tagasi välja käis ning 2017. aasta sügisel pärast kooskõlastuste saamist ettevalmistavate tegevustega alustas. „Tukkuva jaamaülema kuju valmimine Nõmme jaamas käesoleva aasta septembris on sümboolne, sest siis tähistatakse 95 aasta möödumist elektrirongide kasutuselevõtust. Kuju valmimist rahastab ligi 36 000 euroga Nõmme linnaosa valitsus,“ rääkis linnaosavanem.

Nõmme Koduloohuviliste Koda on oma veidi enam kui 12 tegutsemisaasta jooksul panustanud mõnessegi Nõmme ajalugu väärtustavasse ettevõtmisesse. Näiteks mälestustahvel Nõmme rajaja Nikolai von Glehni sünnikodule, Glehni rahula marmorristi taastamine, Glehni lossi pronksist kotka taastamine.

„Tukkuva jaamaülema“ kuju autor on disainer Lembit Onton, kes on Nõmme Koduloohuviliste Koja liige. Tema modelleeris ka Glehni lossi torni pronksist kotka. „Pärast kotka pidulikku avamist jõin ühel hommikul kohvi, kui kuulsin möödasõitvat rongi vilet laskmas. Sellest tekkiski mõte, et Nõmmel võiks olla mälestusmärk ühele omaaegsele ametimehele, kes kunagi väga paljude jaoks olulist rolli mängis. Oli ju rong peamine sõiduvahend Nõmme ja Tallinna vahel,“ rääkis Onton. „Jaama kui sellist enam ju pole, aga rongid sõidavad. Tööta jäänud jaamaülem on pingile tukkuma jäänud, tema jala juures nokib kana lahtiläinud saapapaela,“ selgitas ta.

Jaamaülema kuju modelleerimine peaks lõppema mai alguseks, siis võetakse vormid ning tehakse pronksivalu. Kuju avatakse septembris.

Jukko Nooni