Kolmekümnene Maarjahein

Kolmandat korda Pärnu Kaubamajakas toimunud seeniorite vabaaja tegevustele suunatud messil esines kolme lauluga ka segaansambel Maarjahein, kes tänavu küünlapäeval tähistas oma 30. juubelit.

https://www.youtube.com/watch?v=kBdaB2gzSMU&feature=youtu.be

Olga Muraškina, Maarjahein ansamblivanem, tutvustab lauljate pildialbumit. Foto Urmas Saard
Olga Muraškina, Maarjahein ansamblivanem, tutvustab lauljate pildialbumit. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Ikka edasi püüda, naersid naised ja mehed noogutasid jutule tõsimeelselt kaasa[/pullquote]„Meeldivalt lõhnav maarjahein ei puudunud vanal ajal vist mitte ühestki maakodust. Küllap seepärast selline nimi ansambli loomisel valitigi,” rääkis pärast tänast laulmist Kaubamajaka avaras aatriumis Olga Muraškina, kes on ansamblivanem. Lauljate lavale tulles ütles teadustaja, et ansamblis osaleb seitse naist ja kuus meest: kolm sopranit, neli alti, kolm tenorit ja kolm bassi. Väärikas eas vanimad lauljad on kolm meest, kõik kaheksakümnekahesed. Muraškina on neist aasta noorem. Ansambli kõige noorem võsuke, Astrid Mägi, alles kõigest 67. Lisaks ansambli nn realiikmetele on neil ka kolm auliiget: Elvi Ilves, Tiiu Kägo ja Hellar Ilves.

Maarjahein asutati 1989. a 15. küünlakuu päeval Tamara Orava algatusel. Siis tuli kokku jumalatosin lauljat. Juhendajaid on ansamblil olnud läbi aastakümnete mitmeid: Helvi Treiblut, Hedda Tamkõrv, Evi Pärtel. Praegu dirigeerib ja saadab klaveril Krista Jalango.

„Pakume muusikalisi elamusi Pärnus ja Pärnumaal, esineme rahvalikel ühisüritustel, kirikute kontsertidel, haiglates, vanadekodudes, puuetega inimeste kojas. Viime muusikalise külakosti eakaaslaste juurde,” jutustas Muraškina elavas vestluses. Mullu oktoobris külastati Tallinna Sakalas toimunud eakate festivali, kus Maarjaheina liikmed soovitasid noortel olla elurõõmsamad ning panid kõigile südamele, et raskuste puhul ei või toppama jääda. Ikka edasi püüda, naersid naised ja mehed noogutasid jutule tõsimeelselt kaasa.

Maarjahein omab sõprussidemeid Kilingi-Nõmme ja Paikuse ansamblitega. Nõnda rõõmsameelse ja elujõulise ansambli puhul pole midagi imestusväärset, et innukalt tegutsev seltskond on käinud lauluga nii Soomes, Taanis kui Rootsis. Laul on see, mis neid kõiki ühendab, aga lisaks sellele jätkub igal ühel aega veel oma isiklike hobidega tegelemiseks. Ühte seob heegeldamine, teist ristsõnade lahendamine, kolmas harrastab lisaks ansamblile ka koorilaulmist ja eesmärgiks on võetud laulupeole jõudmine. Neljandal on nii palju meelistegevusi, et nende loetlemine läheks liialt pikale.

Maarjahein kuulub MTÜ Pärnu Pensionäride Liitu ja ansambli harjutused toimuvad Pärnu Eakate Avahoolduskeskuses.

Muraškinale meeldib lauljatar Laura-Liisa lauldud laul „Neile, kes kaua on teel”. Ansamblivanem tõi laulust esile Jaan Kaplinski kirjutatud read: „Kuskil lööb vasar lokku, / kõigel on kõigega seos, / et me jääksime kokku, / lõhnav maarjahein peos.”

Urmas Saard