Tartu rahulepingu päev Taaralinnas

„Arras päev kõigile Eesti ajaloohuvilistele,” ütleb ajaloolane Aldo Kals, kes osales küünlapäeval koos sajakonna inimesega Tartus Vanemuise tn. 35 Rahumaja juures toimunud ajalooüritusel. „Isegi pakane andis järele ja kinkis meile pehme, koguni lörtsise, hilisõhtul aga kerge lumesajuga imeilusa talveilma,” kirjeldab Kals.

Ajaloolise Petseri maakonna lipp Rahumaja juures. 2.02.2019. Foto Ain Väli
Ajaloolise Petseri maakonna lipp Rahumaja juures. 2.02.2019. Foto: Ain Väli

Kohalviibinu sõnul tuli kohale viimaste aastate suurim rahvahulk. Märkamatuks ei jäänud Petseri maakonna rohe-valge lipp leelo sümboli sinise kandle kujutisega. Petseri kloostri kellamäng kutsus inimesi lähemale ja siis kõlas pidulikult hümn, mida paljapäi kuulati. Magnetlindilt kõlasid näitleja Raimo Aasa ilukõneliselt loetud Tartu rahulepingut ülistavad kirjaread. Poska gümnaasium kostitas osavõtjaid kuuma teega. „Rahvakogunemise peakorraldaja Rein Koch kinkis koolile 50 eksemplari faksiimilekoopiat Tartu rahulepingu terviktekstist, mis tänuga vastu võeti,” vahendab Kals, kes paljude teiste sõnavõtjate hulgas samuti lühidalt kõneles ja ette loetud teksti Külauudistele saadetud ülevaatliku loo juurde lisas.

Kals juhtis kuulajate tähelepanu olulistele daatumitele ajalooraamatus.

Täpselt 200 aastat tagasi astus tsaaririigi Liivimaa kubermang Euroopa õigusruumile tubli sammu lähemale. Nimelt kaotati 1819. aastal Lõuna-Eestis ja Põhja-Lätis pärisorjus! Ka oli see aasta Eesti rahvusliku suurmehe Johann Voldemar Jannseni sünniaasta.

150 aastat tagasi 1869. aastal korraldas Johann Voldemar Jannsen Tartus Eesti esimese üldlaulupeo. Tema poeg Eugen Jannsen võttis arstina osa Eesti Vabadussõjast.

100 aastat tagasi, 1919. aastal viis Eesti rahvavägi koos liitlastega lõpule Eesti Vabariigist punaarmee väljatõrjumise.

Täna, 2. veebruaril 1919 oli Eestis leinapäev. Elavate hulgast lahkus Paju lahingus surmavalt haavata saanud Eesti Vabadussõja väepealik Julius Kuperjanov.

100 aastat tagasi, detsembris 1919 jõudsid Eesti-Vene rahuläbirääkimised selleni, et 3. jaanuaril 1920 hakkas kehtima Vabadussõjas vaherahu.

Täna, 2. veebruaril 2019 avatakse samal ajal meie rahvakoosolekuga Sindis mälestusmärk Eesti rahudelegatsiooni ühele liikmele, Julius Seljamaale.

Täna. 99. Aastat tagasi, 2. veebruaril 1920 kirjutati siinsamas rahumajas alla Eesti Vabariigi ja Venemaa Föderatsiooni vahel meie ajaloo ühele alusdokumendile, Tartu rahulepingule. „Ikka ja jälle kordame omadele ja võõrastele – käed eemale Tartu rahulepingust. See on püha dokument, mille sisu ja vaimu pole kellegil õigus puutuda.”

Urmas Saard

Share via
Copy link
Powered by Social Snap