Tänavune Jäärmark taas lõppenud, tuleval aastal saab korraldamise võimaluse Sindi gümnaasium

„Firma loomine, tootmine ja müümine on õpilaste jaoks suur ettevõtmine. Kuidas aga korraldada laata, kus õpilased saavad oma tooteid tutvustada ja müügikogemusi, see on veel suurem ettevõtmine,” ütles laupäeval Kristi Suppi, majandusõpetaja ja Jäärmarki idee autor.

Jäärmark 2018 Pärnu Kaubamajakas. Foto Urmas Saard
“Jäärmark 2018” Pärnu Kaubamajakas. Foto: Urmas Saard

Jäärmarki korraldamine ongi võimalus õppida organiseerima. Tänavuse, üheteistkümnendat korda Pärnu Kaubamajakas toimunud laada korraldajad olid Pärnu Raeküla Kooli 9. klassi õpilased. Projektimeeskonna juht oli Helander Taisson Toom ning meeskonda kuulusid Rasmus Vabrit, Johannes Kõiv, Gert Milpak ja Oleg Burakov. Ilma tagalata on raske – tänaste õpilaste suur tugi on nende klassijuhataja, õpetaja Aeliita Kask. Terve klass abistas müügilaudade transportimist.

„Mida tähendab ühe üleriigilise laada korraldamine, seda mõistavad vaid need, kes seda ise on kogenud,” teab suurte kogemustega Suppi. Millele kõigele tuleb mõelda? Kuidas müügilauad kohale ja tagasi saavad, osalejate üle arvepidamine, info edastamine, sponsorite – toetajate leidmine, päeva juhtimine, hindamise korraldamine, toitlustamine ja hulk igasugu muid pisiasju, mis esmapilgul võivad märkamatuks jääda. „Siiani on kõik meeskonnad hästi hakkama saanud, iga laat on olnud pisut erinev, oma korraldajate nägu,” hindas Suppi jumalatosin aastat kestnud tegevust.

Pikk müügipäev oli muidugi väsitav ja kõht läks paratamatult tühjaks. Suur-sponsori toetusel sai iga osaleja Big Mac burgeri. Kõrvu jäi ühe õpilasfirma üllatushüüe: „Oo, täna on parim päev!”.

Alati on noorte ettevõtlikkust toetanud Pärnu linnavalitsuse üldhariduse peaspetsialist Virve Laube ning SA Pärnumaa Arenduskeskus (SAPA), eesotsas Viivika Vilja ja Mari Erm-Reininguga.

Eile andis SAPA välja eripreemiad minifirmale T-kott (Pärnu Ülejõe põhikool), töötoale Pähklipõmm (Pärnu Vanalinna kool), õpilasfirmale Õpikeskus (Pärnu Koidula gümnaasium) ja Jäärmarki korraldusmeeskonnale. Auhinnaks osalemine rahvusvahelise taustaga koolitaja põneval koolitusel.

Osalejate tase oli niivõrd kõrge ja ühtlane, et hindajatel oli tükk tegu parimatest parimate leidmisel, otsustamisel keda premeerida toetajate poolt väljapandud auhindadega, kuuldus žürii poolelt.

Tänukirja said kõik osalejad ja nende juhendajad. Osales 25 õpilasfirmat, 16 minifirmat ja 7 mini-minifirmat ning töötuba Pärnust, Tallinnast, Sindist, Valgast, Luunjast, Harglast, Tõrvast, Võrust ja Tsirguliinast.

Mini-minifirmadest ja töötubadest märgiti parimateks töötuba (TT) Pähklipõmm (Pärnu Vanalinna põhikool), mini-minifirma (MMF) Ideed lambist (Pärnu Ülejõe põhikool), MMF Vahva toit ja MMF Pehme lõngakera (Pärnu Tammsaare koolist). Minifirmade (7.-9. klass) arvestuses märgiti ära MF MaiTee (Valga põhikool), MF T-kott (Pärnu Ülejõe põhikool), MF Lõbudik (Tsirguliina kool) ja MF R-Golf (Hargla kool). Õpilasfirmadest (gümnaasium) ÕF Föönal (Luunja keskkool), ÕF Pomp (Võru gümnaasium), ÕF Sunbull (Tallinna Lilleküla gümnaasium), ÕF aBit (Tallinna 21. kool) ja ÕF Memenade (Pärnu Koidula gümnaasium). Ära märgiti ÕF Showsys (Sindi gümnaasium), kelle tegevusala on heli- ja valguslahendused, ürituste korraldamine ning kes korraldas ka tänase laada helindamise. ÕF Showsys juht Sander Anderson on andnud nõusoleku Jäärmark 2019 korraldamiseks.

Jäärmarki korraldamine sai alguse Pärnu Ülejõe põhikoolist (tollase gümnaasiumi abiturientidest), gümnaasiumi sulgemise järel läks korraldamise teatepulk üle Pärnu Raeküla koolile. Järgmisel aastal saab selle võimaluse Sindi gümnaasium.

Urmas Saard