Võhma linnateatril Rassijad sai kümme aastat rassimisest näitemänguentusiasmis

10. novembri õhtul toimus Võhma Vaba Aja Keskuses Võhma Linnateater Rassijad sünnipäevapidu. Trupp mängib mitmeid klassikasse kuuluvaid näitemänge nii komöödia-kui ka draamažanrist.

Harrastusnäitlejad Peter ja Kim Wüthrich. Foto Luule Tiirmaa
Harrastusnäitlejad Peter ja Kim Wüthrich. Foto: Luule Tiirmaa

[pullquote]„Mõnigi eesti keelne lause tundus mulle sisult raskesti mõietev. Näitlemishuvist on aga eestikeele selgeks saamisel palju abi olnud,”[/pullquote]Võhma Vaba Aja Keskuses toimunud Rassijate esimene juubelipidu algas lühinäidendiga, mis loodud repertuaaris olnud lavastusest inspiratsiooni saades. Humoristlikus tagasi vaates meenutasid näitlejad oma rollidega seonduvat. Tuletati meelde Kuhjavere külateatrite festivali kauaaegse patrooni teatrilegend Kalju Komissarovi ütlust , et Võhma trupis ei tarvitse naistele vuntse ette kleepida, sest näitemängu on harrastamas ka mehi. Üksikuid erandeid on siiski olnud ja meestele pole tundmatud ka naiskarakterid. Nii mängis harrastusteatri eestvedaja ja lavastaja Olev Rass nimiosa Juhan Smuuli näidendis „Polkovniku lesk”.

Mitmed teatritegijad valgusevabrikust

Trupi eestvedaja ja lavastaja Olev Rass. Foto Luule Tiirmaa
Trupi eestvedaja ja lavastaja Olev Rass. Foto: Luule Tiirmaa

Olev Rass töötab firmas Võhma Valgusevabrik, mille rajaja ja juht Švetitsi päritolu. Peter Wüthrich kuulub truppi alates algusaegadest. Esilavastuses August Kitzbergi „Püve talus„ kehastas ta Püve Peetrit. „Mõnigi eesti keelne lause tundus mulle sisult raskesti mõietev. Näitlemishuvist on aga eestikeele selgeks saamisel palju abi olnud,” ütles Peter. Praegu teeb linnateatris Rassijad kaasa ka tema tütar Kim.

Võhma linnateatri Rassijad mängukavas on muuhulgas olnud August Kitzbergi „Neetud talu”, Oscar Wilde „Tähtis on olla tõsine”, Eduard Vilde „Pisuhänd”, H. Bahri „Mees, naine ja kontsert”, Jüri Tuuliku „Anderson” ja Jaan Kruusvalli „Võikõllane üü”.

Uus etendus üllatuseks

Millist näitemängu praegu ette valmistate, küsisin Rassijate näitlejannalt kooliõpetaja Luule Tiirmaalt. „Seda me ei ütle. Oleme veidi ebausklikud ja oleme võtnud “seaduseks”, et sellest, mida õpitakse, hakkame avalikult rääkima alles siis, kui teisiti enam ei saa – ehk siis, kui tuleb esietenduse kuulutused välja panna. Esietendus on traditsiooniliselt kevadel – mais, juuni algul, mõnikord ka aprillis. Küll aga ütleme, et mängitavad on praegu E. Vetemaa “Trellhotell”, O. Wilde “Tähtis on olla tõsine”, N. Simoni “Pulmatragöödia”. Vajadusel oleme alati leidnud ka lühemaid monolooge-dialooge, kui neid mõnel üritusel vajatakse.”

Jaan Lukas