Reedel joostakse Eestis marti: rahvusvaheline sanditamisfestival „Hakkame santima!“

Homme, 9. novembril toimub Euroopa kultuuripärandiaasta raames üleriigiline maskeerimis- ja sanditamisfestival „Hakkame santima“. 9. novembril joostakse marti ja Eesti eri paigus toimuvad mardipeod, 10. novembril on sanditamiskonverents ja 11. novembril suur perepäev ja kontsert Tartus, kus lisaks eestlastele astuvad üles folklooriharrastajad Venemaalt, Lätist ja Itaaliast.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mardipäeva mask, valmistatud Sindi noortekeskuses 2009. a mardipäeva käsitöö tunnis. Foto: Helle Vent

[pullquote]sanditamas käimine ja enda maskeerimine on üks iidne ning kõikidele läänemeresoomlastele omane kujutelm[/pullquote]Kas teadsid, et lisaks kadri- ja mardisantidele käisid Eestimaal ringi veel ka näiteks hingesandid, jõulusokk, üksik ketrajaeit, krutskiline kadrihani ja paljud teised põnevad tegelased?

Sügistalvisel ajal sanditamas käimine ja enda maskeerimine on üks iidne ning kõikidele läänemeresoomlastele omane kujutelm. Pea iga põlisrahva kultuurist võib leida paralleele meie kadri- ja mardisantidele, olgu selleks siis näiteks Tiibeti kloostrites tehtavad rituaalsed maskeeritud pühad tantsud Losari festivali ajal, Itaalias Sardiinia piirkonnas ringi liikuvad lambanahkadesse mässitud ja puidust looma- ja inimese maske kandvad sandid või Baierimaal jõulude aegu ringi liikuvad hirmutavad Krampuse-karakterid.

Sanditamisfestivali eel on toimunud ja toimuvad koolitused Eesti eri paigus. Üleriigiline mardisandijooksmine Euroopa kultuuripärandiaasta puhul on ellu kutsutud selleks, et säiliksid meie enda mitmekesised sanditamistraditsioonid just perede, noorte ja teiste inimeste elavas kasutuses.

“Märka marti!

Sanditamisfestivali raames toimub ka kogumiskonkurss „Märka marti!“, oodatud on fotod, lühifilmid ja lood eestimaalaste kohalikust elavast maskeerimis- ja sanditamiskombestikust nagu mardi- ja kadrisandis käimine, sokujooksmine aastavahetusel, jõulu- ja vastlasandid. Lisaks on oodatud vanad fotod sealhulgas ka mitte enam elavas kasutuses olevast sanditamisest nagu näiteks hingesandid või sokujooksmine jõulude ajal.

Üleriigilist mardisandijooksmist Euroopa kultuuripärandiaasta raames veab eest Eesti Folkloorinõukogu koos Rahvakultuuri Keskusega.

Rohkem infot üleriigilise sanditamisfestivali kohta leiab veebist ja Facebookist.

Kogumiskonkursile „Märka marti! Saab lugusid esitada siit. Tulge osalema ja pane end mardisandiks kirja.

Annela Laaneots
Eesti Folkloorinõukogu teabejuht

Samal teemal:

Koolitusel osalejad mardisandi kostüümides Foto erakogu

 

 

 

Sadala rahvamajas õpiti põliseid mardi- ja kadrikombeid

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Mardid soovisid Vinni vallale viljaõnne

Mardisandid. Foto: Mooste RahvamuusikakoolTäna on mardipäev

Picture 018

 

 

 

Sandimardid ja saksamardid