Sindis toimus Pärnumaa õpilasesinduste õppepäev „Osalus kui kogukonna alustala II”

Täna toimus Sindi gümnaasiumis Pärnumaa Huvijuhtide Nõukoja korraldusel Pärnumaa õpilasesinduste õppepäev „Osalus kui kogukonna alustala II”, kus lektoritena esinesid Harald Lepisk ja Erik Orgu.

Lisette Kandima, Sindi gümnaasiumi huvijuht ja Laine Ülemaante, Kilingi-Nõmme gümnaasiumi huvijuht, Pärnumaa õpilasesinduste õppepäeval Sindis. Foto Urmas Saard
Lisette Kandima, Sindi gümnaasiumi huvijuht ja Laine Ülemaante, Kilingi-Nõmme gümnaasiumi huvijuht, Pärnumaa õpilasesinduste õppepäeval Sindis. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Juba paari esimese lausega haaras Lepisk meid kõiki kaasa[/pullquote]Teist korda toimuvat õpilasesinduste koolituse eesmärki selgitas Laine Ülemaante, Kilingi-Nõmme gümnaasiumi huvijuht: „Tõime erinevate koolide õpilasesindused üle maakonna kokku selleks, et õpilased näeksid ka ise teiste koolide tegijaid. Nende tänane kodune ülesanne on eelkõige idee, mida võiks asuda tegema. Lisaks saavad üksikute koolide esindused vahetada omavahel kogemusi. Kui näiteks keegi mõnda üritust planeerib või juba korraldab, siis võib kohe saadud näpunäiteid ära kasutada.”

Ülemaante hinnangul on need tõeliselt tublid õpilased, kes oma kogukonnas ja koolis toimetavad. „Kui täna ollakse kuuendas, seitsmendas, üheksandas või kaheteistkümnendas klassis aktiivne, siis nende samade oskustega saadakse ka edaspidises elus edukalt edasi minna.”

Are kooli huvijuht Karmen Leppoja kinnitas, et õpilasesinduste koolitust läbi viinud Harald Lepisk on väga tunnustatud koolitaja. „Juba paari esimese lausega haaras Lepisk meid kõiki kaasa. Noored saavad temalt palju enda jaoks vajalikke teadmisi. Kuidas kogukonnas edasi toimetada ja oma mõtteid ellu viia.” Koolimaja aulas kuulas karismaatiliselt mõjuvat esinejat 73 registreerunud õpilast, kes esindasid 17 maakonna üldhariduskooli.

“Keerupi sõnul kohtab Sindi gümnaasiumis ühe korraga niipalju ülemusi üliharva

Lisaks koolimaja aulasse koondunud noortele kogunesid kolmanda korruse suurde auditooriumisse 23 huvijuhti ja muusikaõpetajat, kes kuulasid toitumisnõustaja Erik Orgu loengut. „Enne jõule on hästi kasulik teada kuidas väga tervislikult toituda,” lausus Leppoja. Ülemaante pidas väga õigeks otsust, et ka koolidesse kutsutakse aegajalt toitumisnõustajat kõnelema. Suurepärast võimalust ära kasutades saab selgemaks, millest selline spetsialist üldse räägib.

Lisaks eelnimetatud korraldajatele olid õppepäeva läbiviimisel innukalt abis Vändra gümnaasiumi huvijuht Eike Meresmaa ja Sindi gümnaasiumi huvijuht Lisette Kandima. Sindi gümnaasiumist olid õppepäeva ettevalmistustega seotud kaheksa õpilast: Armin Kull (6.a), Mirtel Metsmaa (6.a), Marleene Ruul (7.a), Vanessa Viikoja (7.a), Sirelin Kukk (9.a), Milena Kostjukova (10.a), Pillerin Pihelgas (10.a) ja õpilasesinduse president Chätlyn Parts (12.a), kes koos kooli direktori Ain Keerupiga kätlesid kõiki saabunud külalisi koolimaja fuajee välisukse juures.

Keerupi sõnul kohtab Sindi gümnaasiumis ühe korraga niipalju ülemusi üliharva. „Õpilasesindus omab koolis väga suurt võimu ja sageli on nendest ka keegi hoolekogu liige. Direktor allub ju hoolekogule,” rääkis Keerup, kes soovis õpilastel nautida kõiki oma häid tegemisi.

Ülemaante rääkis, et kahtlematult soovitakse ka järgnevatel aastatel sarnase õppepäevaga jätkata, aga projektirahastuse puhul püsib alati teatav küsitavus üleval. Tänavust koolitust rahastasid Eesti Noorte Ühenduste Liit ja Pärnumaa Omavalitsuste Liit.

Urmas Saard