Pärnu ja Tartu jätkavad kultuurialast koostööd

Tartu Euroopa kultuuripealinnaks kandideerimist toetanud Pärnu linn on valmis tartlastele pakkuma oma tuge, jätkates kahe linna kultuuritegelaste aastakümnete pikkust koostööd.

Elmar Trink Koidula muuseumis Foto Urmas Saard
Elmar Trink Koidula muuseumis. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Pärnu saaks Tartu kultuuripealinnaks olemist igati täiendada[/pullquote]„Te olete kindlasti üks esimesi, kellega Tartu hakkab asju ajama, kui tiitli saame. Teeme koostööd ka siis, kui tiitlit ei saa,“ kinnitas täna Pärnu kultuuritegelastega kohtunud Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinnaks vastutav projektijuht Erni Kask.

Pärnus Nooruse majas toimunud kokkusaamise eesmärgiks polnud ühiste ürituste kokkuleppimine, vaid Tartu mõtete tutvustamine ja ühisosa otsimine. Pärnakate ideeotsingutest rääkinud Elmar Trink tõdes, et kaks linna mõtlevad ühes suunas ja Pärnu saaks Tartu kultuuripealinnaks olemist igati täiendada.

„Kui me vaatame ajalooliselt Pärnu, Viljandi ja Tartu koostööd, siis selle nimeks on Põhja-Liivimaa,“ kõneles Trink. Pärnu eelistena nimetas ta merd, ühendusvõimalusi ka näiteks laevaga, rikkalikku suvist kultuurielu, omanäolise Kihnu kultuuriruumi lähedust, 11 000 aasta pikkust ajalugu ning linna ja maa ökoloogilist kooseksisteerimist.

„Pärnu linnas on ideaalne võimalus elada kesklinnas mere ääres metsa sees. Sõidad kesklinnast mõned kilomeetrid ja saad mustikaid korjata,“ kirjeldas Trink ühinenud omavalitsust.

Mõlema linna esindajad leidsid, et kahel linnal on potentsiaali üksteist täiendada. Pealinnaväline kultuurielu koondub suvel Pärnusse ja talvel Tartusse, suuri rahvusvahelisi ettevõtmisi on mõttekas korraldada eri kohtades. Üritusi rahvusvaheliselt turundada on üheskoos lihtsam.

„Koostööpakkumine ei tekkinud tühjalt kohalt, Pärnu ja Tartu kultuuritegijad on teinud aastakümneid koostööd,“ ütles Pärnu linnavalitsuse kultuuri- ja sporditeenistuse juhataja Andrus Haugas. Tema kolleeg, Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Marleen Viidul sõnas, et ka ilma kultuuripealinnaks kandideerimata on omavalitsustel vaja maha istuda ja tuleviku üle mõelda.

Valik, kas Euroopa kultuuripealinnaks saab 2024. aastal Tartu või Narva, langetatakse 2019. aasta augustis.

Teet Roosaar
Pärnu linnavalitsuse meedianõunik

Samal teemal:

Euroopa kultuuripealinnaks kandideeriv Pärnu, pildil Kuninga tänav Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärnu kandideerib Euroopa kultuuripealinnaks koos Tartu ja Viljandiga

Pärnu südalinnas kõrguv Eliisabeti kiriku torn on üks kaugele paistvatest maamärkidest Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärnu tahab ühiselt Tartu ja Viljandiga kandideerida Euroopa kultuuripealinnaks