Õige on Setomaaga tutvumist alustada Seto talumuuseumis

Seto talumuuseumis ootas TÜ Pärnu kolledži Väärikate ülikooli rahvast giid-perenaine Külli Kaur, kes palus kauged külalised esmalt istuma keset avarat õue, mida piirasid kolmest küljest katkematu hoonestuse ja erineva otstarbega ehitised.

Seto talumuuseumi giid-perenaine Külli Kaur Foto Urmas Saard
Seto talumuuseumi giid-perenaine Külli Kaur. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Küllil oli külalistele palju küsimusi, millele tuli enamasti temal endal vastata.[/pullquote]Talumuuseum ja pisut kaugemale jääv Seto Tsäimaja asuvad Värska alevikus, mida peetakse praeguse Setomaa keskuseks. Talumuuseumi fondi eestvedamisel tehti mäluasutuse rajamisega algust 1994. aasta sügisel aadressil Pikk tänav 56. Enamus originaalseid hooneid on kohale veetud Põhja-Setomaalt. Külastajatel avaneb võimalus tutvuda 19. sajandi lõpu ja möödunud sajandi alguse taluarhitektuuriga, mille terviku moodustavad pool-kinnine hoov, elumaja, riide-, vilja-, söögiait, laut heinaküüniga, töötuba, varjualused, potivabrik, sepikoda ja rehi. Ainult suitsusaun asub u-kujulisest hoonestusest eraldi. Muuseum avati 1998. aasta suvel.

Külli jutustusest saime aimu, kui palju teateid annab setode kohta riietus. Näiteks mehe pluusile seotud kirivöö ütleb kas mees on vallaline või abielus. Parempoolne sõlm tähendab mehe abieluseisust. Vallaline mees seob sõlme vasakule poole. Olenevalt naispere riietest ja peakatetest saab teada, kas tegemist lapse, neiu, abielunaise või vanatüdrukuga.

Kavalat nägu tehes küsis Külli enda kohta. Selgus, et peakatte järgi on ta vanatüdruk, kuigi viie lapse ema. Giid selgitas, et setode tava järgi pidanuks ta olema kiriklikult laulatatud. Kuna seda pole, siis ei saa ta abielunaise peakatet kanda. Abielunaise peakatteks on linik.

Küllil oli külalistele palju küsimusi, millele tuli enamasti temal endal vastata. Ta näitas abielu sängi ja küsis, miks oli see nõnda kitsas? Vanasti öeldud selle kohta, et kui naise ja mehe vahele isegi piisk vett ära ei mahu, siis ei mahtuvat tüli sinna ammugi mitte.

Külli juhtis tähelepanu, et tares püsib aukohal ukse vastasseinas asuv pühasenulk. Ikoonide ees peeti koduseid palvuseid.

Mais 2004 avati eurorahade abiga ainulaadne Seto Tsäimaja, kus pakutakse vabarnavarre tsäid.
paksu putru, suuliimi ja kollast saia.

Urmas Saard

Samal teemal:

Varbuses, maanteemuuseumis Foto Urmas Saard

 

 

 

Pildigalerii maanteemuuseumi külastamisest

TÜ Pärnu kolledži Väärikate ülikooli rahvas Sangaste lossi raamatukogus Foto Urmas Saard

 

 

 

Sangaste tegi kuulsaks rukkikrahv