Pärnus kohtusid Soome ja Eesti endiste omavalitsuste juhid

Reede pärastlõunal kohtusid Pärnu raekojas endised Sindi linnapead Liina Maaste ning Marko Šorin kunagise sõpruslinna Anjalankoski esindaja Hannele Viljakaineniga.

Liina Maaste ja Hannele Viljakaineniga Pärnu linnavolikogu saalis Foto Marko Šorin
Liina Maaste ja Hannele Viljakaineniga Pärnu linnavolikogu saalis. Foto: Marko Šorin

[pullquote]Ametlik sõpruslinnade kontakt katkes 2009. a[/pullquote]Viljakainen ja Maaste tunnevad üksteist ajast, kui kahe naaberriigi linnad alustasid sõprussidemete arendamist peale Sindi linna omavalitsuse staatuse tagasi saamist. Omavalitsuslikud õigused taastusid Sindile 1991. a, just ajal kui linnakese peamine tööandja Sindi tekstiilivabrik jäi eriti raskesse majandusolukorda.

Sõpruslinn Soomest pakkus praktilist abi riiete ja kuivainete näol ning tollane volikogu esimees Hannele Viljakainen, tema abikaasa Juha Viljakainen ning Anjalankoski kirikukogudus sõitsid väikebussidega pidevalt Sindi vahet. Nii arenesid sõprussuhted üsna tugevateks ning on ajas püsinud isikute vahel vaatamata Soomes juba varem ja nüüd Eestiski läbiviidud haldusreformile. Samuti jätkub koostöö Sindi luteri koguduse ja Anjalankoski koguduse vahel.

Pärnu raekoja uuem osa (volikogu hoone) Foto Marko Šorin
Pärnu raekoja uuem osa (volikogu hoone). Foto: Marko Šorin

Ametlik sõpruslinnade kontakt katkes 2009. a Soome haldusreformi, kui Anjalankoski liitus Kouvola, Elimäki, Valkeala ja Kuusankoski linnaga.

[pullquote]Kohtumise peateema oli haldusreform ning selle järelmõjud[/pullquote]Ka eilse kohtumise peateema oli haldusreform ning selle järelmõjud. Viljakainen usub, et nüüd, kolm valimistsüklit hiljem, on asjad saanud uues omavalitsuses õigetele kohtadele ning kui algul kippus Kouvola linna pool domineerima, siis praeguseks on teised regioonid võimu tasakaalustanud. Soome valimissüsteemi järgi osalevad kohalikel valimistel vaid erakondadesse kuuluvad inimesed, valimisliite Soomes ei ole.

Lähipäevil on muutumas ka üks peamisi erinevusi, mis senini Eesti ja Soome munitsipaal korralduses valitses. Nimelt varem oli tervishoid ja sotsiaalne kaitse omavalitsuste korraldada ja eelarvest moodustasid nende valdkondade kulud üle poole. Uue korra järgi on tervishoid ja sotsiaalvaldkond maakonna korraldada ning ka rahalised vahendid liiguvad teenustena omavalitsustelt maakondadele. Soomes moodustuvad maavalitsused valimiste teel.

Kohtumise lõpus istus Liina Maaste kohale, kus ta istus ka ajal, mil Sindi täitevkomitee esimees oli Pärnu linnavalitsuse liige. Ta meenutas: „Lõmpsi ajal istusin just selle sama koha peal. Linnavalitsuse istungid toimusid siis ju siin majas.“

Urmas Saard