Jaan Pärn Vana-Võromaal

4. mail kell 17 toimub Vana-Võromaa Kultuurikoja muuseumisaalis (Katariina allee 11) Jaan Pärna ehtenäituse “Peomeeleolu” avamispidu.

Ehtekunstnik Jaan Pärn loenguga Pärnu Väärikate ülikooli kuulajate ees Foto Urmas Saard
Ehtekunstnik Jaan Pärn loenguga Pärnu Väärikate ülikooli kuulajate ees. Foto: Urmas Saard

[pullquote]“Kuidas nende ehetega trammi peale minna?”[/pullquote]Jaan Pärn on sündinud 1953. aastal Sindis. Pärast keskkooli alustas ta õpinguid ERKIs, mille lõpetas 1976. aastal arhitektina ja 1982. aastal ehtekunstnikuna. Alates 1989. aastast on ta vabakutseline ehtekunstnik, praegu töötab oma galeriis Tallinnas Meistrite Hoovis.

Kunstnikukarjääri algusaastatel valminud filigraantehnikas geomeetrilised ruumilised hõbeehted äratasid maailmas suurt tähelepanu. Hiljem on tunnustust pälvinud kuldehted, kus lisaks metallile on kasutatud rohkesti vääris- ja poolvääriskive, samuti pärleid, koralle, puitu, merevaiku jne.
20 aasta jooksul on Jaan Pärn valmistanud kõik proua Helle Meri kantavad ehted. Samuti on tema looming kaunistanud proua Ingrid Rüütlit ja proua Evelin Ilvest. Kunstniku töid on kingitud Eesti kõrgetele külalistele (Hillary Clinton jt). Tema käe all valminud üle 6700 ehtest on väike valik muuseumides Tallinnas ja Moskvas, suurem osa aga erakollektsioonides üle maailma.

Pärn räägib oma näitusest: “”Peomeeleolu” võtab ühe sõnaga kokku sellel näitusel eksponeeritud ehete ja komplektide sihtotstarbe. Osa neist on valminud juba 30 aastat tagasi nii-öelda suure kunsti tegemise aegu, kui näitusekülastaja kirjutas raamatusse kommentaari: “Kuidas nende ehetega trammi peale minna?” Teised aga on üsna uued ja unustatud pole ka moekat taaskasutusteemat. Ometi on minu eesmärk olnud alati valmis teha kantav ehe, mis ka kandjat kaunistab ja esteetilist naudingut (vähemalt mõnele) pakub. Siis ei pea keegi näpuga näitama ja küsima: “Kui inetu peab olema see naine, kelle jaoks SEE on ehe?””

Näitus jääb avatuks 2. septembrini.

Jana Huul
Vana-Võromaa Kultuurikoda galerist