Jüri Trei selge sõnum levib ka Eesti riigi sünnilinnas

Eesti Keele Instituudi poolt välja kuulutatud tänavuse selge sõnumi võistluse Tarbepildi kategoorias märgiti ära diplomaat Jüri Trei EV 100 juubeliks koostatud kaart „Eesti autonoomia sündis Peterburis/Petrogradis“.

Jüri Trei poolt EV 100 juubeliks koostatud kaart Eesti autonoomia sündis PeterburisPetrogradis
Jüri Trei poolt EV 100 juubeliks koostatud kaart “Eesti autonoomia sündis Peterburis / Petrogradis”

Jüri Trei Pärnus Foto Urmas Saard
Jüri Trei Pärnus. Foto: Urmas Saard

Võistluse patroon õiguskantsler Ülle Madise ütleb, et selge väljendumine on raske, sest eeldab asjadest sisulist arusaamist, oma sõnade eest vastutuse võtmist ja pingutust. Teabe saajasse peaks suhtuma austusega ning ütlema peenutseva keerutamiseta otse, kes, kus ja mida peab tegema.

Välisministeeriumi nõunikuna töötav Jüri Trei on Peterburi Jaani kiriku Fondi esimees, samuti ajalehe Peterburi Teataja taasasutaja ja toimetaja, kes peab oluliseks Peterburi eestlaste osatähtsuse teadvustamist saja aastaseks saava Eesti riigi tekkeloos.

“Üheks esimeseks ja mõjuvamaks Eesti rahvuslise iseteadvuse avalduseks välise ilma ees tuleb pidada Petrogradis toimepandud eestlaste poliitilist meeleavaldust. Oma ulatuse poolest oli see ennenägemata suur ja mõju poolest ajalooline sündmus, mille mälestus osavõtjate südames iial ei kustu,” kirjutab Pealinna Teataja, eestlaste ajaleht Peterburis. Juba neli päeva hiljem kinnitas Ajutine Valitsus määruse „Eestimaa kubermangu administratiivse valitsemise ja kohaliku omavalitsuse ajutise korra kohta“, millega Eesti sai autonoomia sugemetega omavalitsuse. Eestimaa kubermang (Põhja-Eesti) ja Liivimaa kubermangu põhjaosa (Lõuna-Eesti) ühendati üheks haldusalaks. Kümme kuud hiljem, 1918. a 24. veebruaril kuulutati Pärnus välja Eesti Vabariik.

Tallinna Ülikooli (TLÜ) akadeemilises raamatukogus võis kevadel näha näitust “100 aastat Eesti autonoomia väljakuulutamisest”, mille kuraatorid olid Jüri Trei ja Harry Liivrand TLÜ akadeemilisest raamatukogust. Näitus oli samaaegselt üleval ka Peterburi Jaani kirikus.

Jüri Trei on Eesti autonoomia sünnist rääkinud paljudele auditooriumidele. Teisipäeval, 18. oktoobril esineb ta Eesti autonoomia ja Maapäeva teemal ligemale 300-le TÜ Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajale Pärnu Tervise konverentsi saalis.

Urmas Saard

Samal teemal:

Jüri Trei, Peterburi Teataja toimetaja ja Merili Nikkolo, Pärnu Postimehe peatoimetaja Foto Urmas Saard

 

 

 

Jüri Trei käis Pärnu Postimehe rahvapeol

Jüri Trei, Jüri Ratas ja Urmas Viilma 8 aprillil Peterburi Jaani kirikus Foto Peeter Hütt

 

 

 

Fotod: Eesti autonoomia 100 ja EV 100 proloog Peterburis