Sindi Rockil läidetakse muinastuled

Mart Tõnismäe on iidetulesid süüdanud 19 aastat, pärast mõneaastast vaheaega teeb ta seda jälle, tänavu Sindis.

Mart Tõnismäe muinastulede ööl Pärnu rannas aastal 2012 Foto Urmas Saard
Mart Tõnismäe muinastulede ööl Pärnu rannas aastal 2012. Foto: Urmas Saard

„Töötasin tol ajal Pärnu maakonna kultuurispetsialistina, kui minu juurde tuli keegi soome mees ja ärgitas mind muinastulede ööd tähistama,“ meenutas Mart Tõnismäe, kes praegu töötab Sindi linna haridus- ja kultuurinõunikuna. Soomes ja Eestis toimus iidetulede tava taaselustamine üheaegselt 1992. aastal. Sealt peale süttivad tuled igal aastal augustikuu viimase laupäeva päikseloojangul.

Muinas- ja keskajal näitasid rannaäärsed tuled meremeestele teed randumispaika. Avamerel kasutati tulukesi valvesüsteemi jaoks ja tarvilike sõnumite edastamiseks, tulede ahelik kandus mööda rannikut sageli sisemaani välja.

Tõnismäe ütles, et juba on kaheldud Sindi lauluväljakul läidetavate iidetulede mõttekuses. Ta selgitas, et Eestis on tava levinud ka siseveekogude äärde. Sindit läbib Läänemerre suubuv Pärnu jõgi, mis loob hea mõttelise sideme muistsete aegadega.

„Kui enne Metsatöllu lavale tulekut lahvatavad leekidesse päikeserattad, tuleristid ja lõke, võiks tormav aeg meie elus viivuks peatuda,“ mõtiskles Tõnismäe. Oht ei valitsenud üksnes muistseid viikingeid, ohud varitsevad meid ka tänapäeval, millest tuleb osata hoiduda ja oma julgeolekut tagada. Aga tuled kutsuvad ka hingi koju. Võiks hüüda tulede kutsel, et tulgu koju kaugel võõrsil viibivad inimesed.

Meelelahutuslikud sümboolsed rituaalid juhatavad meid samaaegselt ka igapäevase elu reaalsuse juurde, tahab Tõnismäe öelda. Tuli soojendab tervet kogukonda. Nõuniku sõnul on soe tunne teada, et suurt ettevõtmist Sindi Rocki kordaminekuks toetavad ka kohalikud firmad: Fein-Ealst Estonia OÜ ja Danspin AS.

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi Rocki logo suurel stendil Foto Urmas Saard

 

 

 

Ilme Prenge abiga meenutati Sindi Rocki ajalugu ja kõneldi eelseisvast

Kristel Kallau maalib Sindi laululava seinale nahkhiirt Foto Urmas Saard

 

 

 

Nahkhiired tervitavad Sindi Rocki

Mirko Reiman, Sindi abilinnapea Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi Rocki ettevalmistused linna laululaval