Viljandi pärimusmuusika festivalil oli rekordiline külastatavus

XXV Viljandi pärimusmuusika festival tegi neljal päeval uut ja vana ning juubelifestival sai koos publiku ja esinejatega tõdeda, et vana arm ei roosteta – festivali külastas rekordarv külalisi.

Nikns Suns laulja Priit Oks astus lavalt maha kuulajate sekka Foto Urmas Saard
Nikns Suns laulja Priit Oks astus lavalt maha kuulajate sekka. Foto: Urmas Saard

Juubelifestival pakkus palju uut ja tõi kokku vanad sõbrad; koos rahvaga nauditi pärimusmuusikat 61 kontserdil ja 34 õpitoas, muusikat jagus ka maakonnakontsertidele Pilistveres, Suure-Jaanis ja Tääksis ning õhtutundidel Tantsumajadesse. Festivalirütmidega liitus lisaprogrammi näol terve Viljandi linn. Üllatusi pakkusid spontaansed kooslused, jämmid, esmakordne Pillide duell ja Trad.Attack!i üllatuskontsert. Peokülalistele kingiti tasuta Lõpukräu: Kukerpillid ja kukeprillid.

Viljandi pärimusmuusika festivali programmipealik Tarmo Noormaa ütleb, et sellel aastal oli festival hästi äge suuresti tänu Eesti enda esinejatele. „Tänavu oli väga palju kodumaiseid küpseid kooslusi, kes pakkusid väga head kvaliteeti ja andsid lavadel endast viimase. Väga mitmed esinejad nagu Curly Strings, Duo Malva&Priks, Nikns Suns, Naised Köögis esitasid meie festivalil esmakordselt oma uut plaati ja publik hindas seda kõrgelt,” viitab Noormaa suurtele rahvaarvudele ja täissaalidele. “Väga hästi töötas rahva soovil tagasi kutsutud Ööklubi Lauluväljakul, kus tohutu energiaga andis publikule heas mõttes kõrvakiilu uue hingamisega Angus ja muidugi Zetod. Kes polnud ammu näinud Puuluupi või Estbeli, said kindlasti meeldiva kontserdi osaliseks,” lisab programmipealik.

Viljandi pärimusmuusika festivalil esinesid ka mitmed vanad sõbrad, keda festivalifännid varasematest aegadest tagasi igatsesid. Nii pani rahva taas möllama Otava Yo (Venemaa) ja jutuvõlur Jan Blake (Jamaika). “Nagu välja kuulutasime, oli tänavuse festivali teemaks uut ja vana. Uut inspiratsiooni pakkusid välismaiste artistide näol teiste hulgas maailmatähed A-WA (Iisrel/Jeemen), Bareto (Peruu), Kapela Maliszów (Poola) ja superstaar Nano Stern (Tšiili) koos trioga. Nano läks inimestele nii hinge, et meie festivali nännimüügitelgis tekkis välisesinejate plaadimüügi rekord. Eesti esinejate loomingust soetati kodudesse kõige rohkem Curly Strings`i värsket plaati “Hoolima,” sõnab Noormaa.

[pullquote]Tänase seisuga sai juubilar rõõmustada ligi 28 500 külalise üle[/pullquote]Lisaks külluslikule programmile saab rääkida ka edukast piletimüügist. Piletimüügipealik Laidi Sergejeva nendib: “Nõudlus festivalile tulla on olnud alati suur. Tänavu olid tulihingelised pärimusmuusika austajad endale festivalipassid ja noortepassid juba kevadkuudel soetanud ning seetõttu olid need enneolematu tempoga välja müüdud. Aga muidugi kõige rohkem teeb rõõmu veerandsajandat korda toimuval festivalil teadmine, et Viljandi pärimusmuusika festivali külastas rekordarv külastajat. Tänase seisuga sai juubilar rõõmustada ligi 28 500 külalise üle.”

Korraldajad tänavad kõiki külastajaid, esinejaid, meeskonnaliikmeid, toetajaid ja ajakirjanikke ning annavad teada, et järgmine Viljandi pärimusmuusika festival toimub 26.-29. juuli 2018.

Samal teemal:

Angus Foto Urmas Saard

 

 

 

Jaak Känd: üllatas Angus

Katre Kaseleht ei jõua ära oodata, mil saab panna Nikns Suns'i värske sõõriku oma auto plaadimängijasse Foto Urmas Saard

 

 

 

„Kurja koera“ värske sõõrik plaadimängijasse

Gaute Kivistik ja Margo Mitt ansamblis Minu Isa Oli Ausus Ise Foto Urmas Saard

 

 

 

Piltuudis: Minu Isa Oli Ausus Ise

Eesti ETNO 2017 Kirsimäel Foto Urmas Saard

 

 

 

Piltuudis Eesti ETNO 2017 kontserdist

Viljandi Pärimusmuusika ait Foto Urmas Saard

 

 

 

“Viljandi pärimusmuusika festivali lood” esitlusele

Oma teadmisi ja oskusi jagavad teiste hulgas kõik see mees ansamblist Untsakad, kel täitub festivalil 25 eluaasta Foto Urmas Saard

 

 

 

Viljandi pärimusmuusika pärimuspisikud