Piccolo juubelinäitus Sindi linnaraamatukogus

Pärnu suupilliklubi Piccolo 20 tegevusaasta juubelinäitus on jõudnud pärast kolme väljapanekut kodulinna erinevates asukohtades esmakordselt väljapoole Pärnu linna. Väga mahuka sisuga näitus jääb Sindi linnaraamatukogusse vaadata kuni 28. juulini.

https://youtu.be/YPSyQBrSqUo

Feliks Kark Piccolo juubelinäituse avamisel Sindi linnaraamatukogus Foto Urmas Saard
Feliks Kark Piccolo juubelinäituse avamisel Sindi linnaraamatukogus. Foto: Urmas Saard

Tänasel näituse avapäeval külastasid Sindi linnaraamatukogu viis Piccolo pelimani. Nad on Eesti suurimas suupilliklubis Piccolo rahvalikku muusikat esitav seltskond, keda veab klubi asutaja ning president Feliks Kark. Ansambel sai nime 2013. a 16. juunil Soomes toimunud Haapamäki suupillifestivalil. Varem tegutseti nimetu rahvaliku suupillimängupundina. Näituse avamisel osales lisaks presidendile Kaido Matiisen, Enn Mäesalu, Aavo Mange, Arno Soovik, kes esitasid kuus suupillipala. Kark mitte ainult ei mänginud, vaid ka laulis ja tutvustas suupilli täiendavaid võimalusi.

Sindi linnaraamatukogu direktor Ene Michelis küsis: mis on Sindil Piccologa ühist? Selgus, et põhjuseid võib leida rohkemgi, kui ta esmalt pakkus. „Esiteks, 19. sajandil oli Sindis puhkpillide mängimine väga heal järjel. Ja suupill on samuti puhkpill. Karl Ramm avas Sindis esimese muusikaklassi ja kooli juurde loodi puhkpilliorkester. Teine põhjus on meie seltsimaja kunagine juhataja Andres Kokk, kes on samuti Piccolo ridades mänginud. Näitus on ka tema mälestuseks,“ rääkis Michelis. Kark täiendas ja küsis, kas mitte Piccolo trioga polnud seltsimaja helistuudios ka plaadi lindistus. „Muidugi, see ruum on siinsamas raamatukogu kõrval,“ lausus Michelis.

Kark meenutas, et esmalt oli sama näitus üleval eelmise aasta suvel Pärnu Uue kunsti muuseumis. Ta arvas, et võibolla mõnevõrra väiksemas toas, kui praegune Sindi linnaraamatukogu ruum. „Teine näitus avati 9. novembril, Piccolo 20. sünnipäeval, Pärnu Keskraamatukogu suures saalis, kus me saime panna klaasvitriinidesse pillid, medalid, karikad ja pillid. Minu enda erakogus on erilisi suupille, mida enamik polegi näinud. Samuti teistel harrastuskogujatel. Sindis on ainult fotod. Kolmas väljapanek oli Pärnu Nooruse Majas,“ tutvustas Kark eelmisi näituseid.

[pullquote]Siis tuli Elmar Trink appi ja asus suupillifestivalisid korraldama.[/pullquote]Piccolo asutati 23 liikmega 1996. aastal Feliks Kargu juhtimisel. „Esimesed viis aastat olin mina selle vedaja. Siis tuli Elmar Trink appi ja asus suupillifestivalisid korraldama. Hakkas kokku ajama rahvusvaheliselt tuntud mängijaid. Mina olen talle olnud abiks niipalju kui jõudu on olnud. Paistab, et suupill on läinud Eestimaal kaunis populaarseks. Rahvast koguneb kolmepäevasele festivalile alati väga palju. Pärnu suupillifestival on suurim ja tuntuim muusikafestival Põhja- ja Baltimaades. Esimesel päeval toimub konkurss, teisel on rahvalik suupill, kolmandal päeval toimub kontsert ja rongkäik,“ selgitas Kark, kes tundis erilist head meelt rongkäikudest. Praegu on klubis liikmeid 60 ringis. Kõik liikmed pole Pärnust või maakonnast, neid on üle Eesti kaugemaltki.

[pullquote]Kark nimetas väga eriliseks seda, et nad on suupillid torudesse ajanud.[/pullquote]„Meil on suupilliorkester, ka Piccolo pelimanid nagu me siin nüüd olemegi. Klubil on ka kvintett. Samuti folk, mida juhtis kadunud Peeter Joosep, aga hingitseb veel nüüdki ilma tema juhtimiseta.“

Viimane suurem esinemine oli neil bussikontsert. „Ma ei tea teist sellist suupillide punti, kes annaks bussis kontserti. Seda oleme juba kolmel korral teinud. Pärnu päeval, 8. aprillil, sõitsime rahvast pungil täis linnabussis number 14. Meie suupilliansambel Piccolo Peliman mängis ühte jutti tund ja 40 minutit. Sõitjad elasid kaasa ja muudkui plaksutasid.“

Kark nimetas väga eriliseks seda, et nad on suupillid torudesse ajanud. “Meie leiutatud “torusuupilliga” kuuleb esinemist suurepäraselt ka ilma mikrita. Toru sees annab valjema heli ja sellega võib mängida vabas õhus ilma võimenduse vajaduseta,” selgitas Kark ja demonstreeris sealsamas kuulajate ees toruta ning toruga suupilli mängu.

Teise asjana tulid Piccolo mehed mõttele valmistada teisaldatav ja viie minutiga kokkupandav kõlakoda, mille saab asetada kärule. Enda kätega valmis meisterdatud kõlakotta mahuvad pillimehed viie-kuuekesi.

Urmas Saard