Sindis on pikk vene keele päevade traditsioon

Sindis toimunud Pärnumaa kolmeteistkümnendal vene keele päeval osales 21 üldhariduskooli, 30 õpetajat ja umbes paarsada õpilast.

Ain Keerup, Sindi gümnaasiumi direktor, kätles kõiki vene keele päevale saabujaid ja lahkujaid Foto Urmas Saard
Ain Keerup, Sindi gümnaasiumi direktor, kätles kõiki vene keele päevale saabujaid ja lahkujaid. Foto: Urmas Saard

Sindi gümnaasiumi õpetaja Tatjana Grigorjeva-Keerup, Pärnumaa vene keele ainesektsiooni juht, korraldas esimese vene keele päeva 2003. a Sindis. Sellest ajast saadik on enamik maakondlikke vene keele päevi toimunud Sindis. Ainult aastatel 2005, 2012. ja 2015. toimus vene keele päev õpetaja Kai Oraste korraldamisel Audrus.

Tänane vene keele päev kujunes eelnevatest oluliselt erinevaks sellega, et osalejate hulgas oli seitse kooli Tallinnast või selle lähedalt Harjumaalt: Pirita majandusgümnaasium, Tallinna reaalkool, Tallinna Arte gümnaasium, Kallavere keskkool, Vaida põhikool, Audentese erakool, Tallinna Laagna gümnaasium. Tallinna külaliste Sinti tuleku eest kandis hoolt Leena Möls, Vene keele õpetajate seltsi juhatuse esimees.

Pärnumaad esindasid lisaks Sindi gümnaasiumile veel gümnaasiumid Vändrast ja Kilingi-Nõmmest, põhikoolidest Paikuse, Tori, Koonga, Are, Pärnjõe, Jõõpre, Sauga, Pärnu-Jaagupi, Lõpe, Audru, Pärnu linnast Tammsaare kool.

Päevajuhid olid Annabel Leotoots ja Armin Golovanov. Koolid esinesid väga erineva eeskavaga. Tammsaare kool käis tantsudega laval kolmel korral: eeskava alustades, lõpetades ja keskpaigas. Nemad, aga samuti Paikuse ja Sindi kutsusid esile eriti valju aplausi. Tugev apalus saatis ka paljusid teisi esinemisi. Kuna aplauside valjusemõõdik puudus, osutus raskeks, kui mitte võimatuks kedagi väga eripäraselt esile tõsta. Head nalja tegid Tori õpilased. Nende etteastet tutvustati sõnadega: „К нам в гости из Ториской школы приехали «бабушка с внучкой», которые очень любят шутить!“ Riigikeelde ümber pandult tähendab seda, et Tori koolist saabusid meile külla „vanaema ja lapselaps“, kes armastavad väga naljatleda. Nalja tehti sketšidena, päris päevakohastel teemadel. Samas Lõpe õpilaste Kakukese jutustus mõjus saalile vana armsa tuttava loona, mida oli hea näha ja kuulda.

[pullquote]„Nüüd tahaks Sindi gümnaasiumi eeskujul teha suuremalt ja kutsuda osalema ka Sindist ja teistest maakonna koolidest.“[/pullquote]Sindi gümnaasiumi direktor Ain Keerup ütles, et nende koolimaja aulas on varemgi kontserte toimunud. „Aga igal aastal toimuval vene keele päeval sünnib alati laval ja saalis vaatajate-kuulajate hulgas midagi hullu, seda muidugi heas mõttes. Sellist esinemist ja kaasaelamist näeb ainult ükskord aastas. Olen kindel, et esinejad väärivad kaks korda suuremat aplausi ja lärmi võrreldes sellega, mida esinemiste ajal tehti,“ rääkis Keerup enne tänukirjade üleandmist. Pärnumaa omavalitsuste liit ja Pärnu maavalitsus tänasid õpetajaid maakonna vene keele päeval osalemise eest.

Grigorjeva-Keerupit tänas kõigi külaliste nimel Vene keele õpetajate seltsi juhatuse liige Galina Noorkõiv, kes kinkis maakondliku vene keele päevade ellukutsujale ja väsimatule jätkajale terve ämbritäie Venemaalt ostetud kompvekke. „Neid komme sõime lapsepõlves,“ naeris Noorkõiv heasüdamlikult. „Käin väga tihti Venemaal. Mul on seal head sõbrad. Küsivad, kas eestlased õpivad vene keelt? Ma räägin, muidugi õpivad. Aga nüüd ma ütlen veelgi uhkemalt, et ärgu muretsegu!“

Tatjana Grigorjeva-Keerup (vasakul)
Tatjana Grigorjeva-Keerup (vasakul)

Noorkõiv ütles, et sai Sindis veedetud päevast hea tunde ja uut innustust. „Kõik olid nii lahked ja südamlikud.“ Külalise sõnul sõltub palju õpetajatest, kellel jätkub huvi oma õppeainet laiemalt tutvustada. „Õpilased järgivad õpetajat,“ rõhutas Noorkõiv. Ta mõistis, et Sindis ja Pärnumaal pole kaugeltki selliseid võimalusi vene keeles rääkimise kogemuste omandamiseks, kui näiteks Tallinnas. Siinsed õpilased saavad üldjuhul rääkida vene keeles ainult õppetundides. Aga sellele vaatamata meeldis talle eesti keeles õppivate õpilaste venekeelne hääldus. „Õpetajad on suurepärased oma aine asjatundjad ja oskavad õpetada.“

Noorkõiv selgitas, et pealinnas viiakse läbi mitmesuguseid vene keele päevi. Tavaliselt tehakse seda Raekoja platsi ääres asuvas õpetajate majas, aga ka mujal. „Nüüd tahaks Sindi gümnaasiumi eeskujul teha suuremalt ja kutsuda osalema ka Sindist ja teistest maakonna koolidest.“

Küsimusele, kes olid peamised tänavuse vene keele päeva õnnestumisele kaasa aitajad, vastas Grigorjeva-Keerup pika nimede loeteluga. „Hindan väga head meeskonda, kus kõik mõistsid poolelt sõnalt oma osa. Asko Aru, Mart Nõmm, Raido Nažarov, Ain Keerup, Andro Seppi, Eliise Kull, Anette Pattik, Maris Voltein, Jelena Kuvšinova ja Viive Taaler ja söökla meeskond.“

Urmas Saard