Ulgandi ja Šal-lal-laa võistlevad Bohemia festivalil

Sindi laulukoor, Tarvastu Üits viis, Kolga-Jaani Jaaniko ja Paikuse Šal-lal-laa osalevad oktoobri lõpus Tšehhis toimuval mainekal rahvusvahelisel lauluvõistlusel Bohemia Festival Praga Cantat.

Aino Edo, Deivi Kõiv ja Kristel Reinsalu Sindi seltsimajas Foto Urmas Saard
Aino Edo, Deivi Kõiv ja Kristel Reinsalu Sindi seltsimajas. Foto: Urmas Saard

Festivali peetakse 27st kuni 30nda oktoobrini 30. korda. Selle algataja ja president on Miroslav Kesler. Võistulaulmist korraldatakse kahel järjestikusel päeval. Esindatud on tosin riiki, neist kaugemad Indoneesia ja Malaisia. Kokku osaleb 23 koori. Üle mitme aasta sõidavad taas sellele konkursile ka Eesti koorid. Eelseisvast reisist rohkem kui tuhande kilomeetri kaugusel asuvasse Prahasse räägivad lähemalt Sindi laulukoori koorivanem Aino Edo, nii Sindi laulukoori kui Šal-lal-laa liige ja reisi korraldaja Deivi Kõiv ning Sindi laulukoori dirigent Kristel Reinsalu, kes on ühtlasi ka Šal-lal-laa juhendaja.

Laulunaised räägivad, et esimese sarnase kogemusega puutusid nad kokku 2012. a sügisel. Siis osaleti Hispaanias Barcelona rahvusvahelisel rahvalauluseadete koorifestivalil “Euroopa ja tema laulud”, mida korraldab Roomas asuv rahvusvaheline assotsiatsioon Amici Della Musica Sacra. Kuigi varem toimusid festivalid konkursina, kus Eesti lauljad saavutasid väga häid tulemusi, jäeti tookord viimase hetke teatamisega võistulaulmine ära. Muidugi oli lauljatel kahju.

Sindi laulukoor ja Tarvastu Üits viis, keda dirigeerib Karin Taukar, moodustasid tolleks kontsertreisiks uue nimetusega ühendkoori Ulgandi. Praha festivalile minekuks on enamvähem samas koosseisus Ulgandiga liitunud ka Kolga-Jaani Jaaniko segakoor, keda dirigeerib Liisi Toomsalu. Iseseisva koorina sõidab samas bussis Bohemia festivalile ka Paikuse valla naisansambel Šal-lal-laa, kes oma 12 lauljaga kvalifitseerub naiskooride kategooriasse. Reisiseltskonnas saab olema üle poolesaja inimese.

[pullquote]Reinsalu arvates peab lauljatel jätkuma teatavat pingetaluvust ja omama usaldust, et elada üle dirigentide hullud mõtted[/pullquote]Reis pole odav. Aino Edo kiidab Sindi linnavalitsust toetuse eest ja usub, et ka teised omavalitsused panevad oma valla lauljate esinemisele õla alla.

Võistulaulmisel osalemiseks hakati harjutama käesoleva aasta veebruaris. Juunis asutas Sindi laulukoor koguni oma MTÜ, mille juhatusse kuulub Edo. Edo ja Kõiv on ka koori juhatuse liikmed. Alguses saadi ühiseks harjutamiseks kokku kahel korral kuus, hiljem kord kuus. Vaheldumisi käidi ühiselt laulmas Sindis, Tarvastus ja Kolga-Jaanis.

Bohemia festivalil käib hindamine erinevates kategooriates. Naiskooridel on kohustuslikus kavas Tšehhi helilooja Bedřich Smetana „Ma hvezda“ (eesti keeles ‘minu täht’). Segakooridel kohustuslikke palasid ei ole. Ulgandi esitab Eesti rahvalaule ja nende töötlusi. Kõigile esinejatele antakse aega 15 minutit. Hindamisel arvestatakse vokaalset puhtust ja täpset noodist kinnipidamist, selgitab Reinsalu. Punktiarvestuses jagatakse välja kuld-, hõbe- ja pronksmedal. Iga kategooria parim läheb võistlema Grand Prix auhinnale. Ulgandi on ka selle võimalusega arvestanud ja õppinud selgeks kaks laulu: Karin Taukari juhendamisel „Õnnis on inimene“, Kristel Reinsalu juhatamisel „Suur Mari ja pisike Peeter“, millega üritatakse võita Grand Prix.

Kristel Reinsalu kutsub vahetult enne Bohemia festivali kontserdile Agapesse, kus toimub nö peaproov edukaks esinemiseks Prahas Foto Urmas Saard
Kristel Reinsalu kutsub vahetult enne Bohemia festivali kontserdile Agapesse, kus toimub nö peaproov edukaks esinemiseks Prahas. Foto: Urmas Saard

Põnevust tekitab mõnede lugude saateks kasutatav tavatu instrumentaarium. Reinsalu arvates peab lauljatel jätkuma teatavat pingetaluvust ja omama usaldust, et elada üle dirigentide hullud mõtted ning teha koostööd. Eesti rahvalaulu seadel ettevalmistatud naljalaulu „Suur Mari ja pisike Peeter“ ettekandel kasutatakse fantaasiapille, milleks on sedakorda suur nõukogudeaegne silmapesu kauss, kulp, lusikas, potikaaned – kõik hinnalisest alumiiniumist. Lisaks kopsik ja puidust kulbid. Ester Murrand jälgib nooti kirjutatud rütmi ja taob pesukausil trummi. Sellega tahetakse pisut ilmestada muidu staatilist lugu, selgitab Reinsalu.

Pikale teekonnale sõidetakse välja 25. öösel vastu 26. oktoobrit, aga veel enne seda annavad festivalil osalejad Pärnus Agape keskuses (Männi 2) tasuta kontserdi pühapäeval, 23. oktoobril algusega kell 16.00.

Urmas Saard