Marge Kimmel õpetab neli aastat tagasi õpitud käsitööd

Täiskasvanu õppija nädala osana toimus täna õhtul Sindi seltsimajas käsitöökaartide ja külmikumagnetite valmistamise töötuba.

Marge Kimmel (paremal) juhendab käsitöökaartide valmistamist Foto Urmas Saard
Marge Kimmel (paremal) juhendab käsitöökaartide valmistamist. Foto: Urmas Saard

Läinud nädala reedest kuni ülehomseni kestva täiskasvanu õppija nädala (TÕN) tegemistega liitus ka Sindi seltsimaja, et harjutada lihtsat käelist tegevust. Marge Kimmeli juhendamisel osales 11 naist. XIX TÕNi juhtmõte „Õige aeg on õppida“ sobib hästi ka käsitöö erinevate võimaluste vastu huvi tundvate inimeste innustamisel. Kaartide meisterdamisel kasutati erinevaid tehnikaid: mustrilisi pabereid, templeid, paelu, kivikesi, pärleid, nööpe.

Kimmel jagas neid käsitöö võtteid ja kogemusi, mida oli ise omandanud neli aastat tagasi umbes samasugusel TÕNi õppepäeval. Igapäevaselt töötab ta politseis uurijana, aga käsitöökaartide valmistamine ja oma oskuste edasi andmine kõigile huvilistele on Kimmeli jaoks meeldiv ajaviide, millest jätkub rõõmu nii endale kui paljudele teistelegi.

Lisaks kääridele ja liimile kasutati abivahendina spetsiaalset mehaanilist tööriista, mis lõikab ja pressib reljeefseid mustreid. Seadeldist nimetatakse võõrkeelselt: embossing. Kimmeli sõnul on see masin alati kõige suuremat huvi äratanud. Pealtnäha lihtne ja mõõtmetelt väike abivahend on mitmete tööoperatsioonide jaoks täiesti asendamatu. Siiski on see üksnes abivahend. Kogu loomingulise töö pidi iga kaardimeistriks õppija ikkagi ise ära tegema.

TÕN on saanud traditsiooniliseks üleriigiliseks täiskasvanuharidust populariseerivaks ja õppimisvõimalusi tutvustavaks ettevõtmiseks. Sel ajal seatakse kesksele kohale inimese õppimine ja enesetäiendamine kogu elu jooksul. Elukestev õpe on isiksuse ja ühiskonna edasi pürgimise põhiline eeldus, mis peaks tagama kõigile oskuse toimetulekuks kiiresti muutuvas maailmas. TÕNi päevadel võimendatakse kõike, mis seostub inimese täiskasvanueas õppimisega. TÕNi kestel toimuvad üle riigi loengud, õpitoad, näitused, avatud uste päevad, koolitused, ekskursioonid jms.

Eesti täiskasvanute koolitajate assotsiatsioon (ETKA ) Andras koordineerib koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga TÕNi algusaastatest saadik. Nädala edukaks läbiviimiseks on moodustatud tugigrupid 15 maakonnas ja Tallinnas.

Nädal algas 14. oktoobril Tartu ülikooli Narva kolledžis toimunud tunnustusüritusega, kus kuulutati välja aasta õppija, koolitaja, õpitegu, koolitussõbralik organisatsioon, koolitussõbralik omavalitsus ja raamatukogu. Nädal lõpetatatakse 21. oktoobril Tallinnas Sokos Hotellis Viru toimuva täiskasvanuhariduse foorumiga „Paremad oskused = kindel investeering”.

Urmas Saard