Käsitöö aitab säilitada tööharjumust

Täna keskpäeval avati Sindi muuseumis ära viskamisele määratud materjalidest valmistatud uuskasutusega esemete näitus “Vanast kraamist uus“, mille esitleja on Sindi tööharjutus klubi.

Näitus Vanast kraamist uus Sindi muuseumis Foto Urmas Saard
Näitus “Vanast kraamist uus” Sindi muuseumis. Foto: Urmas Saard

Sindi Sotsiaaltöökeskuse majas tegutsev Sindi tööharjutus klubi on tegutsenud tosina inimese osavõtul ja MTÜ Eneseabi keskuse tegevusjuhendaja Iivi Kallaste juhendamisel alates augusti keskpaigast. Valdavalt elavad käsitöö huvilised Sindis, mõned linna lähiümbruses.

Kunstiteraapia eriala magistriõppes teadmisi omandav Kallaste ütles, et tööharjutuse klubi viis ta läbi esmakordselt. „Varem olen küll inimestega töötanud, aga mitte päris sellisel moel. Sellepärast oli kahe kuuga ära tehtud töö väga huvitav väljakutse.“ Valdavalt polnud need inimesed varem käsitööd üldse teinud, mõned viimati kooli tööõpetuse tunnis. Paljudel olevat olnud kooli ajast ebameeldivaid mälestusi käsitöö tegemisel. Tunnetati sunnitud tegevust ja õpetajad ei olnud võibolla piisavalt rahul tehtud tulemusega, asuti eelarvamuse kammitsas, et mis nüüd mina ja kas ma ikka tahan.

Kallaste tunnistas, et ka tema oli jätnud käsitöö päris paljudeks aastateks kõrvale. Oli küll õmmelnud ja muid asju teinud, aga näiteks heegeldamine seisis oma 25 aastat. Suvel hakkas uuesti heegeldama. „Jagades nüüd seda uuesti tärganud vana armastust heegeldamise vastu tekkis teistelgi arvamine, et ega see näputöö polegi nii hull.“ Sama lugu on ka kõige muu käsitööga.

Toomas oli tööharjutuse klubis rätsepmeister, kelle kõrvalt ülejäänud said õmblemise kogemusi. Kallaste sõnul ei tahtnudki üks inimene näituse avamisele tulla seepärast, et ei suutnud enam õmblusmasina juurest lahkuda. Käsitöö haarab teinekord inimese nõnda jäägitult endasse, et paneb tegutsema ja unustama kõik muud asjad, mõnikord elus ette tulevad raskusedki. „Võibolla on pahasti, kui käsitööga mõned kohustused tegemata jäävad, aga iseenesest on käsitöö kirg ikkagi päris hea sõltuvus,“ ütles Kallaste.

[pullquote]Prügilasse minevaid asju säästes võib ilmneda mitmekordselt kasulik võit: hoitakse keskkonda, inimestele antakse mõttekat tegevust ja kindlasti ka edukogemust, et saab midagi ilusat oma kätega teha.[/pullquote]Lõikamine on päris suurt püsivust eeldav töö, mida tuleb lapitekkide ja narmasvaipade valmistamisel teha. „Narmasvaibad nõuavad küll palju aega, aga kui raha ei ole, eriti töötutel puhul, saab ka ilma rahata teha toredaid asju endale või kellegile kingituseks.“ Narmasvaipade aluseks tarvitatakse küttepuude müügiks kasutatavaid vanu võrkkotte, mida vedeleb kõikjal. Seda kasutades ei pea muretsema narmaste sõlmimiseks kallist alusriiet. Näitusele toodud vaibad on püüdlikult hästi tehtud ja alusvõrke polegi märgata.

Prügilasse minevaid asju säästes võib ilmneda mitmekordselt kasulik võit: hoitakse keskkonda, inimestele antakse mõttekat tegevust ja kindlasti ka edukogemust, et saab midagi ilusat oma kätega teha.

„Nuputasime pidevalt: mida millest teha annab. Kõik me tõime midagi kodust kaasa ja vaatasime ühiselt, mida teha saaks.“ Sergei tõi oma ära visatud kirjutuslaua tükid, millest valmis riiul. Kallaste selgitas, et kõik tööd on valdavalt sündinud ühise mõtte ja tegevuse tulemusena. Sellega kaasnes veel täiendav lisaväärtus: õpiti ühel meelel tegutsema. Kui ühel midagi ei õnnestunud, siis teine jätkas. Näiteks näituseruumis asuval laual olev korvgi sündis kahe inimese tööga. Üks alustas, teine jätkas.

Anne Ats, Anu Eisenschmidt ja Iivi Kallaste (kohvi valamas) näituse avamise kohvilauas Foto Urmas Saard
Anne Ats, Anu Eisenschmidt ja Iivi Kallaste (kohvi valamas) näituse avamise kohvilauas. Foto: Urmas Saard

Muuseumi juhataja Heidi Vellend ütles, et näituse mõtte algataja oli Kallaste. Tänuks senise töö ja näituse korraldamise eest kinkis Vellend fotokogumiku „Sindi elu piltides“. Näitusel näha olevate tööde autoritele kinkis muuseum foto Sindi linna elanikest, kelle ühispildistamine toimus käesoleva aasta 1. mail. Näituse väljapanekutega saab tutvuda andresepäevani, 30. novembrini.

MTÜ Eneseabi keskus on registreeritud Märjamaal ja omab üsna suurt haaret üle riigi. Keskuse tööd veavad Kairi Nargla ja Steven Nargla. Eneseabi pakutavat teenust ostab töötukassa. Sindis saadakse kokku esmaspäevast neljapäevani kella üheksast kaheni. Kallaste rääkis, et Sindis alustades leidis ta kohe linnavalitsuse sotsiaaltöötajatega väga hea vastastikuse mõistmise. Heast koostööst andis tunnistust seegi, et näituse avamisel osalesid ka sotsiaalnõunik Anu Eisenschmidt ja sotsiaaltöö assistent Anne Ats. Lisaks käelistele harjutustele on muudki ette võetud. Külastatakse Sindi tööandjaid. Seni on käidud Maxima kaupluses ja Qualitex’is, silmuskoelist trikotaaž-kangast ja valmistooteid valmistavas ettevõttes. Kavatsetakse ka Konsumit külastada. Vahepeal on juba üks töötu endale töökoha leidnud.

Urmas Saard