Pärnu JK Poseidon rajab jalgpalli esindusstaadioni Sinti

„Iga tõsiseltvõetav jalgpallitiim omab noortemeeskondasid ja esindusmeeskonda, treenereid ja toetajad, hingestatud fänne ja vihkajad, aga ka eeskujulikku jalgpallistaadionit. Just viimasest oleme kaua unistanud, kuid nüüd läheme läbimõeldud kavatsuste juurest nähtavate tegude juurde,“ rääkis täna keskpäeval Martin Kuldmägi, Pärnu JK Poseidon esindusmeeskonna peatreener ja juhatuse liige, tulevasel Sindi jalgpallistaadionil.

Joonas Einfeldt ja Martin Kuldmägi, Pärnu JK Poseidoni juhatuse liikmed, tulevasel Sindi jalgpallistaadionil Foto Urmas Saard
Joonas Einfeldt ja Martin Kuldmägi, Pärnu JK Poseidoni juhatuse liikmed, tulevasel Sindi jalgpallistaadionil. Foto: Urmas Saard

Väikesel töönõupidamisel osalesid veel Joonas Einfeldt, Poseidoni noorte suuna juht ja Poseidoni toetaja Germo Karro, Kodu Kuubis OÜ juhataja.

Kuna Pärnus ei jätku vajalikul määral jalgpalliväljakuid, siis otsustati mullu kevadel, et Poseidon võiks hakata Sindi gümnaasiumi staadionil oma noortetiimidega Eesti meistrivõistluste kodumänge pidama. Einfeldt ütles, et praegu treenib gümnaasiumi jalgpallimurul umbes poolsada Sindi last: lasteaiaealiste grupp ja kaks meeskonda kooliõpilastest. Paraku jäävad gümnaasiumi staadioni mõõtmed napiks.

Kesktänava ääres, vastakuti Tiigi pargiga, asub keset Sindi linna kasutult seisev maatükk, mille mõõtmed on umbes 100 X 150 meetrit. Sindi abilinnapea Rein Ariko ütles telefonivestluses, et ala on Sindi linna generaalplaanis juba ammu staadioni asukohana märgistatud ja varem käisid väravakütid seal ka jalgpalli triblamas. Nüüd on Sindi linnavalitsus andnud selle Poseidoni kasutusse tähtajatu ja tasuta rendilepinguga.

Esimese tööna puistati väljakule umbrohu kamara hävitamiseks mürki, mille toimet täna vaatama tuldigi. Järgmisena tuuakse kohale raskem tehnika, mis pöörab maa pahupidi, tasandab ja kinni tallab. Siis külvatakse muruseeme maha. Seemne koostise ettevalmistamise, väetise jaotuse ja hilisema hoolduse jälgimisega tegeleb vastavat eriharidust omav Mikko Selg, kelle praegune põhitöö on firmas Kodu Kuubis, aga soovib samuti panustada Poseidoni suurde ettevõtmisse.

[pullquote]„Hommikuti ärgates ainult selleks oma firma juhtimist jätkata, et suuta töötajatele palka maksta, oleks väga vähe motiveeriv tegevus. Palju rohkem motiveerib tegutsema teadmine, et võin oma tööga ka midagi ühiskonnale laiemas tähenduses pakkuda,“[/pullquote]Jalgpallimuru kasvama saamiseks esitati “Nopi Üles” projektikonkursile rahataotlus. Noorte piirkondlike ideede projektifond „Nopi Üles“ ongi mõeldud toetamaks nii omaalgatuslike ideede väljatöötamist kui ka elluviimist. Toetuse saamiseks on vaja, et laiem üldsus jagaks facebooki kaudu vähemalt 150 meeldimist. „Poseidoni noorte projekt on selles fondis hetkel ainulaadne, kuna senised taotlused on olnud seotud peamiselt ürituste korraldamisega, kuid nemad soovivad millessegi jäädavasse panustada,“ selgitas keegi toetajatest facebookis. Projektist taotletav summa on 1950 eurot. „Muidugi ei kata see kaugeltki jalgpalliväljaku rajamise kõiki kulutusi. Hea, kui sellest jätkub paremal juhul muruseemne ostmiseks,“ rääkis Karro.

Selleks, et järgmisel suvel saaks jalgpallimurule joosta, peaks meeste arvestuste kohaselt kuluma 20 kuni 30 tuhat eurot. Praegu on käimas ka teine üleskutse, millega palutakse abi väravate muretsemiseks. Lähem tutvustus on Poseidoni kodulehel Stardipaigas, mille vahendusel saab annetada erinevaid jõukohaseid summasid.

Projektikonkurssi “Nopi Üles” tegevuste elluviimist rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF kaasrahastatud programmi „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“ Sindi staadioni rajamise ja korrastamise raames.

Martin Kuldmägi, Joonas Einfeldt, Pärnu JK Poseidoni juhatuse liikmed ja Germo Karro, Kodu Kuubis OÜ juhataja, tulevasel Sindi jalgpallistaadionil Foto Urmas Saard
Martin Kuldmägi, Joonas Einfeldt, Pärnu JK Poseidoni juhatuse liikmed ja Germo Karro, Kodu Kuubis OÜ juhataja, tulevasel Sindi jalgpallistaadionil. Foto: Urmas Saard

„Drenaaž oleks vajalik, aga see tähendaks eelarves mõnekümnele tuhandele veel ühe nulli lisamist. Seda võimalust me praegu kohe ei näe,“ ütles Karro. Heal juhul suudetakse väikese drenaaži tekitada mõlema värava juurde, kuhu vesi kipub rohkem kogunema. Savimullane pinnas on tugev, aga vaja oleks sellele lisada turbamulda. „Tore, kui leiduks sponsoreid, kes kuulevad vajadusest ja saaksid turbaga abistada,“ arutles Karro, kes pole üksnes abiliste otsija vaid panustab ka ise kõigi oma võimalustega kodukandi jalgpalli arengusse. „Hommikuti ärgates ainult selleks oma firma juhtimist jätkata, et suuta töötajatele palka maksta, oleks väga vähe motiveeriv tegevus. Palju rohkem motiveerib tegutsema teadmine, et võin oma tööga ka midagi ühiskonnale laiemas tähenduses pakkuda,“ rääkis põhumaju ehitava firma juht, kelle kogemused näivad kasuks tulevat ka Poseidoni projekti teostamisel.

Esmaste tegemiste hulgas peetakse väga vajalikuks ka staadionile aia ehitamist. Inimesed on harjunud tühja ala risti ja põiki ületama. Pole välistatud, et mõnel mõtlematul tüübil tuleb pähe ratta või ATV-ga tuuritama tulla ja aastaga tehtud töö võiks saada rikutud mõne minutiga. Aga noored mehed loodavad rohkem abikätele, ega mõtle niivõrd pahuritele. Tõenäoliselt on staadioni rajamise käigus peatselt tulemas toimetamisi, mis vajavad kogukonna abi. Kuldmägi rääkis kavandatavatest talgutest, millest antakse jooksvalt teada sotsiaalmeedias ja pikema ette teatamise korral ka kohalikus lehes.

Praegu puhkusel viibiv linnapea Marko Šorin tervitas Poseidoni tegevust sõnadega: „Nägite, mida suutis EM-il Eestist väiksem Island! Toetagem meie oma jalgpalli!“

Urmas Saard